“Μπλόκο” ευρω-σοσιαλιστών στην Κύπρο

{loadposition ba_textlink}

Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές και η κυβέρνηση περίμεναν να συζητηθούν ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 23 του μήνα, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει εξαιτίας του σοσιαλιστικού κόμματος και των Βρετανών.

Συγκεκριμένα, το θέμα της συζήτησης είχε τεθεί χθες ενώπιον της διάσκεψης των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Αριστερά, αλλά υποστηρίχθηκε μόνο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή τη Δεξιά, ενώ οι Σοσιαλιστές ήταν αρνητικοί και ισχυρίστηκαν ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να γίνει τέτοια συζήτηση.

Μάλιστα, ο Γιαννάκης Ομήρου είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και η στήριξη των Σοσιαλιστών θεωρούνταν δεδομένη, αλλά τελικά φαίνεται ότι οι επαφές που είχε η τουρκική αντιπροσωπεία ήταν καθοριστικές.

Εκτός των Σοσιαλιστών αρνητική στάση τήρησε το ECR, δηλαδή οι Συντηρητικοί, όπου κυρίαρχο ρόλο έχουν οι Άγγλοι, ενώ η στάση των Πρασίνων ήταν ουδέτερη έως αρνητική.

Ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποσκίρ δεν τοποθετήθηκε στις ερωτήσεις Δ. Παπαδάκη της ΕΔΕΚ και Κ. Μαυρίδη του ΔΗΚΟ, λόγω… έλλειψης χρόνου. Αρκέστηκε απλά να σχολιάσει ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση του Κυπριακού: “Το πετρέλαιο που βρέθηκε στον νότο είναι για όλους. Και νομίζω δεν υπάρχει αμφιβολία από κανέναν για το θέμα αυτό. Η Τουρκία θέλει συνέχιση των συνομιλιών για λύση. Διότι στοιχεία του Κυπριακού επιδρούν επί της τουρκικής ενταξιακής πορείας”.