Χάρης Πολυκάρπου: Πως πρέπει να εφαρμοστούν τα αποτελέσματα των τέστ αντοχής

{loadposition ba_textlink}

Ο βασικότερος δείκτης αξιολόγησης των τραπεζών στην Κύπρο ήταν και παραμένει η επίδραση που έχουν οι αποφάσεις και οι ενέργειες τους στην πραγματική οικονομία.

Εργαζόμενοι, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν υποστεί τεράστιο βάρος το τελευταίο διάστημα στο όνομα της διάσωσης των τραπεζών και ελπίζουμε ότι αυτά τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής θα τερματίσουν την επιβολή νέων εκβιαστικών διλημμάτων για νέα επαχθή μέτρα σε βάρος της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας.

Τα αποτελέσματα των τεστ θα αποκτήσουν βεβαίως ουσιαστική αξία, εφόσον η πολιτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα οι τράπεζες και το Κυβερνητικό επιτελείο αλλάξει ώστε:

α) να βελτιωθεί η παροχή ρευστότητας στην οικονομία

β) να υπάρξουν θαρραλέες αναδιαρθρώσεις που να ανταποκρίνονται στις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

γ) να υπάρξει ουσιαστική μείωση των δανειστικών επιτοκίων και να περιοριστεί το χάσμα μεταξύ δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων, το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη και

δ) να διασφαλιστεί η προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, μακριά από τις μαζικές εκποιήσεις και το ξεπούλημα πακέτων δανείων στα επιθετικά επενδυτικά κεφάλαια.

Σε διαφορετική περίπτωση τα σημερινά τεστ αντοχής θα έχουν την ίδια κατάληξη με τα προηγούμενα τεστ που πέρασαν οι κυπριακές τράπεζες. Θα απαξιωθούν από τα πραγματικά αποτελέσματα που επέφερε η τραπεζική κρίση στην οικονομία και την κοινωνία.