Χριστοδουλίδης: Ισχυρότατη η στήριξη Γαλλίας σχετικά με την ΑΟΖ

 

{loadposition ba_textlink}

Σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη με αφορμή απαντητική επιστολή του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρεται ότι “η Κυπριακή Κυβέρνηση χαιρετίζει τις ισχυρές και ξεκάθαρες θέσεις της Γαλλίας αναφορικά με το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, καθώς και για τις αρχές που πρέπει να διέπουν μια λύση στο Κυπριακό, θέσεις, οι οποίες εκφράστηκαν με τον πιο σαφή και επίσημο τρόπο, δια στόματος του Προέδρου της χώρας κ. Φρανσουά Ολάντ”.

Προστίθεται ότι ο κ. Ολάντ, σε απαντητική του επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, υπογραμμίζει ότι «η θέση της Γαλλίας αναφορικά με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται ελεύθερα τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης είναι σαφής και σταθερή» και επισημαίνει ότι «το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας, πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας».

Ο Εκπρόσωπος τονίζει στην γραπτή του δήλωση ότι η Λευκωσία σημειώνει με ικανοποίηση την αναφορά του κ. Ολάντ ότι «η Γαλλία θα υπενθυμίσει τη σημασία αποφυγής οποιασδήποτε κίνησης αντίθετης με το Δίκαιο, από τον οποιονδήποτε».

Αναφορικά με τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, η Κυπριακή Κυβέρνηση εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίηση της για τη θέση της Γαλλίας ότι μια λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να εξευρεθεί μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών καθώς και για την αναφορά ότι «μόνο μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης θα επιτρέψει ένα καταμερισμό των πόρων της Κύπρου προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Αυτό είναι επίσης και το νόημα των μηνυμάτων που απευθύνουμε προς τις τουρκικές Αρχές».

Η επιστολή του Γάλλου Προέδρου απεστάλη ως απάντηση σε επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου, με θέμα τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: KYΠΕ