Τα κόμματα ζητούν την παραίτηση Γιωρκάτζη

{loadposition ba_textlink} 

ΔΗΣΥ: “Αδύνατο να μπορέσει να συνεχίσει στη θέση της”

Το ΔΗΣΥ αναφέρει ότι “υπήρχε σοβαρό θέμα τάξης για τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Μετά και από την ξεκάθαρη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας θεωρούμε πως είναι αδύνατον να μπορέσει με αξιοπιστία να συνεχίσει στη θέση της.”

 

ΔΗΚΟ: “Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αφήνει στη Διοικητή άλλη επιλογή από την παραίτηση αναφέρει το ΔΗΚΟ”

Μείζον ζήτημα προκύπτει μετά τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Η σημερινή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για την κ. Γιωρκάτζη και το θέμα που έχει προκύψει με τους όρους της συμβολαίου της, δεν αφήνει στη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας άλλη επιλογή από την παραίτηση, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

 

ΑΚΕΛ: “Ευθύνες σε Αναστασιάδη, η κ. Γιωρκάτζη να λάβει τις αποφάσεις της”

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο ΔΗΣΥ, παρά την πρόκληση που δέχτηκαν από το ΑΚΕΛ από τις αρχές Σεπτεμβρίου να τοποθετηθούν στο θέμα τις ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων για την κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, επέλεξαν την εκκωφαντική σιωπή για δύο ολόκληρους μήνες. Κατόπιν εορτής και αφού σήμερα αποκαλύφθηκε η αφαίρεση από το συμβόλαιο της κας Γιωρκάτζη, διατάξεων που αφορούσαν το ασυμβίβαστο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάζεται έντονα ενοχλημένος με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ισχυριζόμενος ότι τον ξεγέλασε.

Ως ΑΚΕΛ απαιτούμε κατ’ αρχήν την πλήρη και ανεξάρτητη διερεύνηση της σοβαρής αυτής υπόθεσης, ώστε να καταγραφούν τα πραγματικά γεγονότα και οι ευθύνες.

Δεύτερο, η όποια σιωπή Προεδρικού και Συναγερμού για δύο μήνες επί του θέματος και οι τεράστιες ευθύνες που φέρουν, δεν διαγράφονται με το σημερινό ξέσπασμα κατά της κας Γιωρκάτζη, την οποία πρόσφατα επέλεξαν μετά βαΐων και κλάδων ως νέα Διοικητή.

Τρίτο, η κα Γιωρκάτζη υπό το βάρος του σοβαρού θέματος που προέκυψε με την σύγκρουση συμφερόντων και το οποίο το ΑΚΕΛ εξ’ υπαρχής κατήγγειλε, αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της.

 

ΕΔΕΚ: Εκτεθειμένοι από τις εξελίξεις με το συμβόλαιο της Διοικητού

Οι σημερινές εξελίξεις αφήνουν και πάλι εκτεθειμένους τους θεσμούς. Οι ανακοινώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι αναφορές της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας δίκαια προκαλούν την αποδοκιμασία των πολιτών.

Η αφαίρεση της παραγράφου που αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων από το συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη δυστυχώς επιβαρύνει σοβαρά το κλίμα για την ίδια και καθιστά την παραίτηση της ως τη μόνη ορθή επιλογή.

Σοβαρά εκτεθειμένοι από τις εξελίξεις μένουν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και οι συνεργάτες του, οι οποίοι οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για το συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη. Είτε δεν διάβασαν το τελικό συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη είτε, ακόμη χειρότερα, παρέβλεψαν τις αδυναμίες του συμβολαίου.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: Να διερευνηθεί το θέμα της Χρυσράλλας Γιωρκάτζη

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών παρακολουθεί με ανησυχία τα όσα διαδραματίζονται όσον αφορά το θέμα που προέκυψε με το ασυμβίβαστο της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας κ.Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Το Κίνημα θεωρεί ότι πρέπει να γίνει ανεξάρτητη έρευνα ώστε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές τις υπόθεσης.Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εξευτελίζει τους θεσμούς του κράτους. Για το Κίνημα μια παραίτηση δεν είναι αρκετή. Αυτή είναι η εύκολη λύση.

Πρέπει να άμεσα χυθεί άπλετο φως στην όλη υπόθεση.