ΔΝΤ: “Μεγάλη πρόοδος στην Κύπρο αλλά και μεγάλα εμπόδια” (vid)

{loadposition ba_textlink}

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ και στον δημοσιογράφο Πανίκος Χατζηπαναγή ο Μάρκ Λούις, ο οποίο θα αντικαταστήσει την Ντέλια Βελκουλέσκου, ανάφερε ότι σύντομα θα βρεθεί στην Κύπρο.

Όπως είπε στις 20 Οκτωβρίου το ΔΝΤ αναμένεται να αξιολογήσει την οικονομική κατάσταση της Κύπρου στο πλαίσιο των καθιερωμένων επιθεωρήσεων που γίνονται.

Όπως είπε η Κύπρος έχει πετύχει εντυπωσιακή πρόοδο από την αρχή του προγράμματος μέχρι σήμερα.

Επόμενη δόση

Για το πότε θα δοθεί η επόμενη δόση ο κ. Λούις δήλωσε στο ΡΙΚ ότι δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε εικασία. Για τα εμπόδια ανάφερε ότι “το ύψος των μή-εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή των κακών δανείων στο τραπεζικό σύστημα, είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Θέλουμε να δούμε γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη στην Κύπρο, έναρξη της οικονομικής ανάπτυξης, σε ότι αφορά την ανάπτυξη και εισοδημάτων καθώς και της απασχόλησης. Για να γίνει αυτό, πρέπει και οι τράπεζες να αρχίσουν να δανείζουν στην οικονομία. Το πρόβλημα είναι ότι αν οι τράπεζες δεν παίρνουν πίσω εκείνα που δανείζουν, δεν μπορούν να δανείζουν. Και αυτό δεν είναι καλό για την ανάπτυξη”

Ανακεφαλαιοποίηση Τράπεζας Κύπρου

Για την Τράπεζα Κύπρου και την ανακεφαλαιοποίηση της ανάφερε ότι αποτελεί σημαντικό κομμάτι για την επιστροφή της αξιοπιστίας της Κυπριακής Οικονομίας. Η ανακεφαλαιοποίηση όπως είπε δείχνει ότι οι διεθνείς επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στην Κυπριακή Οικονομία.