Έδωσαν τουλάχιστον 25 εκ. για έργο που εκτιμάται στα μισά!

{loadposition ba_textlink}

Τα μαθηματικά, οι κτηματολογικοί κανόνες και η λογική χάνουν το νόημά τους στην περίπτωση του ταμείου συντάξεων της CYTA, λόγω των χειρισμών του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου.

Οι εκτιμητές

Αυτό λίγο πολύ είναι γνωστό. Δεν είναι ευρέως γνωστά όμως αυτά που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «24». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επένδυση με τα τέσσερα οικόπεδα στην Εσπερίδων που αγοράστηκαν από το ταμείο συντάξεων της ΑΤΗΚ–επί προεδρίας Στάθη Κιττή- στοίχισαν πολύ πιο ακριβά απ΄ ό,τι μπορεί να συλλάβει ακόμα και ένας πονηρεμένος νους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί στην εταιρεία Vasos Markides Estates LTD από το ειδικό αυτό ταμείο των εργαζομένων της CYTA τουλάχιστον 25 εκατομμύρια για την αγορά των οικοπέδων στην οδό Εσπερίδων, αλλά και τη δημιουργία των εγκαταστάσεων.

Το τραγελαφικό είναι ότι με βάση τις εκθέσεις τριών ανεξάρτητων εκτιμητών που κλήθηκαν μετά από προσφορές και νενομισμένες διαδικασίες που λήφθηκαν από τους νυν διαχειριστές του ταμείου, το έργο όπως ακριβώς είναι (κτηριακές εγκαταστάσεις και γη) ανέρχεται στα 12.5 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια, καταβλήθηκαν τα διπλάσια χρήματα.

Τα τότε δεδομένα

Ας δεχτούμε χάριν συζήτησης ότι τότε η γη είχε μεγαλύτερη αξία, αν και η κρίση είχε δείξει τα δόντια και επηρεάσει από τότε και τον τομέα των αγοραπωλησιών ακινήτων. Πάλι το ποσό που καταβλήθηκε για το έργο είναι τεράστιο. Υπάρχει μεγάλη απόκλιση. Υπερκοστολογήθηκε το έργο. Τη συγκεκριμένη περίοδο, η ρευστότητα τύγχανε ιδιαίτερης εκτίμησης στο παζάρι και κατά συνέπεια ο υποψήφιος αγοραστής μπορούσε να πετύχει καλή τιμή. Όμως, σε ακόμη μια περίπτωση τα χρήματα του ταμείου συντάξεων της ΑΤΗΚ μοιράστηκαν απλόχερα.

Νομικά μέτρα

Αυτά δεν τα λέμε μόνο εμείς και η λογική, αλλά και οι άνθρωποι που ασχολούνται με το αντικείμενο. Και κυρίως τα συμμερίζονται οι νυν διαχειριστές του ταμείου συντάξεων των εργαζομένων της ΑΤΗΚ που είναι διατεθειμένοι να κινηθούν νομικά μέχρις εσχάτων για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αρθεί η αδικία (στο μέτρο του δυνατού) σε βάρος των εργαζομένων στη CYTA.

Η Vasos Markides Estates Ltd

Ερωτήματα εγείρονται και για το γεγονός ότι η εταιρεία που πώλησε τα οικόπεδα, η Vasos Markides Estates LTD, ανέλαβε και το έργο. Δεν έφτανε που έβγαλε κέρδος από την πράξη, πήρε και «μπόνους» την εργολαβία για τη δημιουργία των κτηριακών εγκαταστάσεων…

Πώς κατέληξαν

Οι εκτιμητές που κλήθηκαν μετά από νενομισμένες διαδικασίες να κοστολογήσουν το έργο, όπως ακριβώς είναι, κατέληξαν στα συμπεράσματά τους τον Αύγουστο. Οι εκτιμήσεις ενέπιπταν μεταξύ των 11.5 εκ και των 16 εκ. σύμφωνα με τις πληροφορίες μας και ακολουθώντας τη καθιερωμένη διαδικασία σε τέτοιες περιπτώσεις κατέληξαν ότι η αξία του έργου όπως ακριβώς είναι (κτηριακές εγκαταστάσεις και γη) ανέρχεται στα 12.5 εκ. Τη στιγμή που έχουν δαπανηθεί ήδη 25 εκατομμύρια!

Η έκθεση για την Εσπερίδων

Με το θέμα των επενδύσεων στην οδό Εσπερίδων στη Λευκωσία, ασχολήθηκε η Ερευνητική Επιτροπή που ορίστηκε για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με καταγγελίες που σχετίζονται με απαλλοτριώσεις και αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

Στην έκθεση που φέρει ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου 2013, αναφέρεται συγκεκριμένα: «Αγορά ακινήτων: Κτήριο Εσπερίδες. Ενώ η αρχική συμφωνία αγοράς ήταν για ποσό €23,5 εκ., στη συνέχεια αποφασίστηκαν από το Ταμείο να γίνουν σημαντικές κατασκευαστικές αλλαγές (προσθήκη 3ου υπογείου και 5ου ορόφου) με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης στα €28.200.000, πλέον €800.000 για τα μεταβιβαστικά. Ακυρώθηκε ως εκ τούτου η αρχική συμφωνία που είχε συναφθεί και υπογράφτηκαν δύο νέες συμφωνίες, η μία για την αγορά της γης για €10.000.000 και η δεύτερη για την κατασκευή του κτηρίου έναντι του ποσού των €18.200.000 πλέον Φ.Π.Α. Οι εισηγήσεις των Νομικών Υπηρεσιών για περίληψη συγκεκριμένων όρων στο κείμενο της νέας συμφωνίας που αφορούσαν τις αλλαγές στο έργο δεν λήφθηκαν υπόψη από τους Διαχειριστές. Μέχρι σήμερα τροποποίηση της συμφωνίας δεν έχει γίνει. Οι εργασίες ανεστάλησαν επίσης και γιατί οι Διαχειριστές διαπραγματεύονταν τη σύναψη συμφωνίας για την ενοικίαση χώρου στην Τράπεζα Κύπρου μέχρις ότου Κεφάλαιο 11 Οι Επενδύσεις του Ταμείου 249 συμφωνηθούν οι τροποποιήσεις που ζητούσε η τράπεζα. Τελικά ο χώρος δεν ενοικιάστηκε από την τράπεζα. Η αύξηση της δαπάνης επέφερε αυτόματα την διαφοροποίηση των τεχνοοικονομικών δεδομένων της επένδυσης. Οι αλλαγές και η αναστολή εργασιών λόγω των διαπραγματεύσεων με την Τράπεζα Κύπρου προκάλεσαν σοβαρή καθυστέρηση στην πρόοδο των έργων από υπαιτιότητα του Ταμείου, με συνακόλουθο την υποβολή απαιτήσεων για αποζημίωση από την αντισυμβαλλόμενη κατασκευάστρια εταιρεία Vasos Markides Estates Ltd εναντίον του Ταμείου».