ΕΕ: Νέα καταδίκη της Ρωσίας για την Ανατολική Ουκρανία

{loadposition ba_textlink}

H Ευρωπαϊκή Ένωση “καταδίκασε” σήμερα την πρόθεση της Ρωσίας να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν την Κυριακή από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, καθώς αντίκεινται στην επίτευξη μιας “διαρκούς πολιτικής λύσης” στην κρίση.

“Καταδικάζουμε τις δηλώσεις του υπουργού” Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ “σχετικά με την αναγνώριση εκ μέρους της Ρωσίας των εκλογών” στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ένα εκπρόσωπος τύπου της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Η ΕΕ υπενθύμισε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, τις οποίες συνυπέγραψαν αντιπρόσωποι της Ρωσίας και των δύο αυτοανακηρυγμένων Δημοκρατιών “προβλέπουν τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών (…) σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία”.

“Η διεξαγωγή “προεδρικών και βουλευτικών εκλογών” όπως τις οργάνωσαν οι αρχές στις αυτοανακηρυχθείσες Δημοκρατίες αντίκειται στο γράμμα και το πνεύμα των συμφωνιών του Μινσκ και στις προόδους που έχουν επιτευχθεί με στόχο την αναζήτηση μιας διαρκούς πολιτικής λύσης” προσέθεσε η διπλωματική υπηρεσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει ότι δεν “θα αναγνωρίσει” τις εκλογές αυτές και καλεί τη Ρωσία να “χρησιμοποιήσει την επιρροή που ασκεί προκειμένου να ανοίξει ένα δρόμο για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία”.