ΕΕ: Προς τερματισμό του τραπεζικού απορρήτου

{loadposition ba_textlink} 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έκαναν την Τρίτη ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό του τραπεζικού απορρήτου, συμφωνώντας για την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων , έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις φορολογικές απάτες.

Ο οδηγία αυτή που υποχρεώνει τις τράπεζες να δίνουν τα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών στις φορολογικές αρχές άλλων χωρών, προκάλεσε αρχικά τις αντιδράσεις του Λουξεμβούργο και της Αυστρίας.

Αυτό είναι ένα πραγματικό «ορόσημο για το τι κάνει η ΕΕ για τη δική της πρόοδο, αλλά και για τη διεθνή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης των 28 υπουργών.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, για πρώτη φορά οι εθνικές φορολογικές αρχές θα έχουν την εξουσία να συλλέγουν πληροφορίες για όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και να τις ανταλλάσσουν αυτόματα με άλλες συμμετέχουσες χώρες.

Η απόφαση θέτει σε εφαρμογή, δεσμεύσεις που η ΕΕ έχει ήδη αναλάβει απέναντι στις χώρες του ΟΟΣΑ, για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φοροδιαφυγής, μια πρακτική που θεωρείται υπεύθυνη για την καταλήστευση των δημοσίων ταμείων, γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το Λουξεμβούργο, το οποίο δέχεται ήδη πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ για τις φιλικές προς τις εταιρείες φορολογικές πολιτικές του, ενέκρινε τους νέους κανόνες μετά από μήνες κωλυσιεργίας. Το μικρό δουκάτο της ευρωζώνης, μαζί με την Αυστρία, ανησυχούν ότι οι αυστηρότεροι κανόνες θα απειλήσουν τη θέση τους έναντι ανταγωνιστριών χωρών όπως η Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Όμως, παρά τη μακρά και βασανιστική άμυνα για το τραπεζικό απόρρητο, και οι δύο αυτές χώρες έχουν επίσης υπογράψει το πρότυπο του ΟΟΣΑ για την οικονομική διαφάνεια, η οποία άνοιξε το δρόμο για την πρωτοφανή αυτή απόφαση για την ΕΕ.

Με τη συμφωνία, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να ξεκινήσουν την αυτόματη ανταλλαγή των τραπεζικών δεδομένων από το 2017. Η Αυστρία κέρδισε μια μεταβατική περίοδο ενός έτους, την οποία δικαιολόγησε ως απαραίτητη για να συσταθεί η διαδικασία.

«Το τραπεζικό απόρρητο είναι νεκρό και η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών θα εφαρμοστεί στην ευρύτερη μορφή της», δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα Φορολογίας Algirdas Semeta.

Πηγή: ΚΥΠΕ