Εφημερίδες – Wilbur Ross: “Πιστεύουμε στο μέλλον της Κύπρου”

{loadposition ba_textlink}

Οι εξελίξεις σε σχέση με την υπόθεση της αποστολής των απειλητικών μηνυμάτων και την εμπλοκή του δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα, ο απόηχος των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, οι μάχες μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και των Τζιχαντιστών του ΙΚ στο Κομπάνι και η διεθνής κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυριακάτικου Τύπου.


Δείτε τα πρωτοσέλιδα ΕΔΩ

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τι θα διαβάσετε στην εφημερίδα 24 που κυκλοφορεί στα περίπτερα


 

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Εξαφανίστηκε το κινητό!” αναφέρεται στην υπόθεση της αποστολής των απειλητικών μηνυμάτων στη διάρκεια των ερευνών για την υπόθεση Aristo και γράφει ότι σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της “Α”, ο πατέρας της Μαρίας Σολομωνίδου – ο οποίος βρίσκεται και αυτός υπό κράτηση για την ίδια υπόθεση – δήλωσε στους ανακριτές ότι το τηλέφωνο το πέταξε στη θάλασσα. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, ο ειδικός σε θέματα γεωστρατηγικής Χρήστος Ιακώβου αναλύει και καταθέτει στην “Α” το στίγμα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η εφημερίδα προβάλει, επίσης πρωτοσέλιδα, δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαίδη με αφορμή τις παρατυπίες που εντοπίστηκαν στους καταλόγους των στρατεύσιμων αθλητών εκφράζοντας αποφασιστικότητα να συγκρουστεί με τα κατεστημένα και να μπει μια τάξη.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Δεν εννοεί όσα λέει για λύση η Τουρκία” δημοσιεύει πρωτοσέλιδα αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην οποία δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι η αναστολή της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα διαρκέσει για όσο χρόνο χρειαστεί και ενόσω συνεχίζονται οι παραβιάσεις καθώς και ανάλογες συμπεριφορές της Τουρκίας. Η εφημερίδα γράφει επίσης στην πρώτη της σελίδα ότι σήμανε παγκόσμιος συναγερμός και ότι ο ιός Εμπολα εξαπλώνεται με γεωμετρική πρόοδο. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για απόφαση “κόλαφο” του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών κατά του κράτους σε σχέση με υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης νοσηλεύτριας στο χώρο εργασίας της.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Αναδιαρθρώσεις αλά ιρλανδικά” δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη του νέου μεγαλομετόχου της Τράπεζας Κύπρου Γουίλμπουρ Ρος, στην οποία χαρακτηρίζει υπερβολικές τις ανησυχίες των πολιτικών για μαζικές εκποιήσεις ακινήτων και εκφράζει την εκτίμηση ότι θα εκποιηθεί πολύ μικρός αριθμός ενυπόθηκων ακινήτων. Αλλού, η εφημερίδα κάνει λόγο για Σχέδιο της Άγκυρας για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου της Κύπρου, είτε με λύση του Κυπριακού είτε χωρίς. Σε άλλο θέμα της πρώτης σελίδας, ο “Φ” αναφέρεται στην υπόθεση με την αποστολή των απειλητικών μηνυμάτων και γράφει ότι Εισαγγελία και ανακριτές αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις, αφού μελετήσουν την πολύωρη κατάθεση του δημάρχου Πάφου, Σάββα Βέργα.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Στα πλοκάμια της τοκογλυφίας οι αγρότες” γράφει ότι μεγάλες διαστάσεις άρχισε να παίρνει το πρόβλημα της τοκογλυφίας στην περιοχή των Κοκκινοχωριών, εφόσον, όπως πληροφορείται η εφημερίδα, ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί της περιοχής καταφεύγουν σε ιδιώτες για να τους δανείσουν χρήματα. Η εφημερίδα δημοσιεύει πρωτοσέλιδα συνέντευξη του επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού της ΚΕ του ΑΚΕΛ Τουμάζου Τσιελεπή που χαρακτηρίζει την πρόκληση της Τουρκίας ως εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορη. Αλλού γράφει ότι “μνημειώδεις οι διολισθήσεις του μνημονίου” και πως όλο και δυναμώνουν οι φωνές που θέτουν την Κυβέρνηση στο σκαμνί και ζητούν επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου προς όφελος του λαού.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα “Sunday Mail” υπό τον τίτλο “Οι νέοι φεύγουν προς αναζήτηση εργασίας” γράφει ότι οι νέοι της Κύπρου αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το νησί σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Η εφημερίδα με σχετική φωτογραφία που δημοσιεύει πρωτοσέλιδα αναφέρεται στις μάχες μεταξύ των Κουρδικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών στο Κομπανί που έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί άμαχοι πολίτες να εγκαταλείπουν την κουρδική πόλη στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και να βρίσκουν καταφύγιο σε τουρκικά στρατόπεδα προσφύγων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι δημοτικές αρχές καλωσόρισαν το νομοσχέδιο που ενέκρινε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τους ιδιοκτήτες σκύλων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Καθημερινή” υπό τον τίτλο “Οι Τούρκοι βάζουν το αέριο στο τραπέζι” γράφει ότι η κρίση που προκάλεσε η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ δεν βρήκε απροπαράσκευη τη Λευκωσία, η οποία είχε θέσει επιτακτικά το θέμα των τουρκικών προκλήσεων προτού αυτές εκδηλωθούν. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία σχετικά με τον ιό Έμπολα και γράφει ότι επί ποδός βρίσκονται τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ, όπου τις τελευταίες μέρες εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού εκτός Αφρικής. Γράφει, επίσης, ότι “ελαφρώς χαμηλότερα” από τον πήχη αναμένεται πως θα κινηθούν τα αποτελέσματα του στρες τεστ για τις κυπριακές τράπεζες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Μάχη” υπό τον τίτλο “Ανοχύρωτη πολιτεία” γράφει ότι η Κύπρος είναι ανίκανη να προστατεύσει την κυριαρχία της στην ΑΟΖ και πως απαιτείται ο άμεσος εξοπλισμός της Δημοκρατίας με πλοία ικανού μεγέθους και εκτοπίσματος που να μπορούν να καλύψουν την ΑΟΖ ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Αλλού αναφέρεται από την πρώτη σελίδα σε συνέχεια της συνέντευξης του Κωνσντατίνου Μητσοτάκη, στην οποία αναφέρει ότι ο Μακάριος φέρει κι αυτός μεγάλο μέρος της ευθύνης για την τραγωδία της Κύπρου. Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης πρωτοσέλιδα άρθρο της ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους η οποία εισηγείται όπως “απαιτήσουμε τη διακοπή των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας και την λήψη πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων εναντίον της” με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή: ΚΥΠΕ