Εγκαταλείπει η Καταλονία το δημοψήφισμα και ψάχνει “εναλλακτικές”

{loadposition ba_textlink} 

Ο πρόεδρος της περιφέρειας, Αρτούρ Μας, προανήγγειλε πως θα παρουσιάσει εντός της Τρίτης τις «εναλλακτικές»: Δεν αποκλείεται να κηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα έκανε σε περίπτωση που το δημοψήφισμα δεν γινόταν.

Το δημοψήφισμα, που είχε προγραμματιστεί για τις 9 Νοεμβρίου, είχε τορπιλιστεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η απόφαση για το πώς θα συνέχιζε την «εκστρατεία» της η κυβέρνηση της περιφέρειας ελήφθη σε μαραθώνια συνεδρίαση των πολιτικών δυνάμεων στην Καταλονία που είχε κρατήσει μέχρι τα μεσάνυχτα προς Τρίτη.

Η συνεδρίαση επικεντρώθηκε γύρω από την εναλλακτική που θα επιδιώξει η Βαρκελώνη ώστε να πιέσει τη Μαδρίτη. Ο Αρτούρ Μας ζήτησε στη συνεδρίαση την κοινή στήριξη του CiU (Σύγκλιση και Ενότητα, του οποίου ηγείται) του ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας) και του CUP (Υποψήφιοι Λαϊκής Ενότητας) στο σχέδιό του για εναλλακτική, την οποία στήριξη όμως, σύμφωνα με την El Pais, δεν απέσπασε.

Για το μεσημέρι της Τρίτης έχει προαναγγελθεί συνέντευξη Τύπου του Μας, στην οποία θα παρουσιάσει την πρόταση για να αξιοποιηθούν τα συνταγματικά περιθώρια «διαβούλευσης» με τους πολίτες.

Πηγή: www.in.gr