Έκκληση Ομπάμα να αποφευχθεί ο πανικός λόγω Έμπολα

{loadposition ba_textlink}

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους Αμερικανούς να αποφύγουν το να καταληφθούν από υστερία όσον αφορά την επιδημία του ιού Έμπολα, ενώ τάχθηκε εναντίον της ιδέας να επιβληθούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στις χώρες της δυτικής Αφρικής οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από αυτή, εξηγώντας πως οι περιορισμοί αυτού του είδους θα επιδείνωναν την κατάσταση.

Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ κάλεσαν αυτή την εβδομάδα τον Ομπάμα να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα ταξιδιωτών προερχόμενων από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.

Ο Ομπάμα, στο εβδομαδιαίο μήνυμά του προς τους πολίτες της χώρας του, απάντησε ότι δεν είναι κάθετα αντίθετος στην επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων γενικά, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν κλίνει προς μια τέτοια απόφαση.

“Δεν μπορούμε απλώς να αποκοπούμε από τη δυτική Αφρική”, δήλωσε ο Ομπάμα και εξήγησε ότι σε περίπτωση επιβολής απαγορεύσεων θα γινόταν αφενός πολύ πιο δύσκολο να μεταφέρονται γιατροί, νοσηλευτές και προμήθειες στην περιοχή, ενώ από την άλλη θα δινόταν κίνητρο στους κατοίκους των χωρών αυτών να φύγουν και να αποφύγουν να εξεταστούν, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό κρουσμάτων.

“Το να προσπαθήσουμε να σφραγίσουμε μια ολόκληρη περιοχή του κόσμου -ακόμη κι αν ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο- στην πραγματικότητα θα έκανε την κατάσταση χειρότερη”, επισήμανε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Είπε, ακόμη, πως θα χρειαστεί χρόνος για να αντιμετωπιστεί η επιδημία και προειδοποίησε πως “πριν όλο αυτό τελειώσει, μπορεί να δούμε κι άλλα μεμονωμένα κρούσματα εδώ στην Αμερική”.

Ωστόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίστηκε παράλληλα και καθησυχαστικός, υπενθυμίζοντας στους πολίτες της χώρας ότι μόλις τρία κρούσματα έχουν διαγνωσθεί στις ΗΠΑ και ότι δεν είναι εύκολο να προσβληθεί κάποιος.

“Αυτό που βλέπουμε τώρα δεν συνιστά ένα `ξέσπασμα` ούτε μια `επιδημία` του Έμπολα στην Αμερική”, είπε. “Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια αλλά δεν μπορούμε να καταληφθούμε από υστερία ή φόβο”, πρόσθεσε.