Έκκληση ΟΗΕ προς ΕΕ να υποδεχτεί περισσότερους Σύρους πρόσφυγες

 

{loadposition ba_textlink}

Τη χορήγηση νόμιμης εισόδου στους Σύριους πρόσφυγες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους προσπαθώντας παράνομα από τη θάλασσα να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Μιλώντας στο περιθώριο ενός συνεδρίου στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με τίτλο “Επένδυση στο μέλλον”, ο Γκουτιέρες είπε ότι μόλις είχε ζητήσει “από την Ευρώπη και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, να παράσχουν νόμιμη είσοδο στην Ευρώπη σε περισσότερους Σύριους πρόσφυγες”.

“Μου ραγίζει η καρδιά να βλέπω οικογένειες που έχουν υποφέρει ήδη τόσο πολύ στη χώρα τους να πνίγονται στη Μεσόγειο στα χέρια των λαθρεμπόρων” είπε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Πάντως αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σχολίασαν τη σχετική αναφορά. Μιλώντας στο συνέδριο που αφορούσε την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και διοργανώθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την εκστρατεία υποστήριξης των προσφύγων, “Sharjah The Big Heart” ο Γκουτιέρες δήλωσε ότι από το 2011 και την έναρξη της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ οι μισοί από τα 26 εκατομμύρια των πολιτών έχουν εκτοπιστεί είτε στο εσωτερικό της χώρας ή έχουν γίνει πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.

Πάνω από ένα εκατομμύριο Σύριοι έχουν καταφύγει στην Ιορδανία και αντίστοιχος αριθμός βρίσκεται στο Λίβανο. “Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή είναι ευθύνη σύσσωμης της διεθνούς κοινότητας και ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν” δήλωσε στους δημοσιογράφους.”Όχι μόνο να υποστηρίζουμε την Ιορδανία, το Λίβανο και τις άλλες χώρες, αλλά και να υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες” πρόσθεσε.

Η βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια, απευθυνόμενη στο συνέδριο, είπε ότι ενώ οι χώρες υποδοχής και γενικότερα τα κράτη επικεντρώνονται στη διατροφή και τη στέγαση των εκτοπισμένων παιδιών, παραμελείται η εκπαίδευση. “Όταν η σκόνη του πολέμου καταλαγιάσει τα παιδιά θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους και θα πρέπει η εκπαίδευση τους να ξαναχτίσει τις ζωές τους και να ξαναφτιάξει τις χώρες τους”, είπε.

“Το πιο πολύτιμο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτά τα παιδιά είναι μια εκπαίδευση που θα τους σώσει από το χαμό ” πρόσθεσε. Χιλιάδες μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων πολλών Σύριων που εγκαταλείπουν την εμπόλεμη ζώνη από τον τριετή εμφύλιο πόλεμο, έχουν πνιγεί ενώ διασχίζουν τη Μεσόγειο πάνω σε δουλεμπορικά σαπιοκάραβα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι πάνω από 700 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή μπορεί να έχουν πνιγεί σε ναυάγια στη Μεσόγειο, το Σεπτέμβριο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 3.072 εντός του 2014.