Εκπαίδευση με όπλα για Κύπριους σωματοφύλακες

{loadposition ba_textlink}

Στην Ιταλία ταξίδεψαν 5 εκ των 22 μελών του IBA (International Bodyguard Association) στις αρχές Οκτωβρίου προκειμένου να εκπαιδευτούν στην ένοπλη παροχή προστασίας. Η εικόνα των Κύπριων επαγγελματιών σωματοφυλάκων με όπλα δεν είναι συνήθης καθώς στη χώρα μας απαγορεύεται η οπλοφορία.

Αυτό συμβαίνει γιατί η Κύπρος δεν θεωρείται περιοχή υψηλού κινδύνου και ως εκ τούτου ακόμη και για τους επαγγελματίες η κατοχή και η χρήση όπλων απαγορεύεται δια νόμου.

Οι επιπτώσεις, όσον αφορά στη δουλειά των επαγγελματιών, από τη μη οπλοκατοχή είναι εμφανείς, καθώς αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα στην επιλογή τους από ξένους επιχειρηματίες ή παράγοντες, οι οποίοι επισκέπτονται το νησί μας κατά καιρούς και επιθυμούν τέτοιου είδους προστασία.

Η εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στη Ραβέννα, στην Ιταλία ονομάζεται PSD (Protective Service Details) και είναι εξειδικευμένη για εμπόλεμες καταστάσεις. Παρόλο που στην Κύπρο μία τέτοιου είδους εκπαίδευση είναι ανεφάρμοστη λόγω των νομικών κωλυμάτων, ωστόσο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των Κύπριων σωματοφυλάκων. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από το Ιταλικό IBA, στο Pretoria Park και συμμετείχαν επίσης αποστολές από την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, την Αγγλία, το Ιράν καθώς και Ιταλοί σωματοφύλακες.

Διεθνής Οργανισμός Σωματοφυλάκων

Ο Διεθνής Οργανισμός Σωματοφυλάκων ιδρύθηκε το 1957 στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 1957 από το βετεράνο κομάντο, Lucien Victor Ott.
Ο Lucien διαπίστωσε ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται διεθνώς στο bodyguarding ήταν αναποτελεσματικές και ξεπερασμένες. Έτσι γεννήθηκε η μέθοδος προστασίας Lucien Ott, την οποία αποκάλεσε «Άμυνα & Ασφάλεια».

Μέχρι σήμερα το IBA έχει εκπαιδεύσει σωματοφύλακες στις 5 ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων 52 χωρών, ανάμεσά τους και η Κύπρος.

Το IBA Κύπρου ιδρύθηκε στα τέλη του 2011 και αριθμεί μέχρι σήμερα 22 μέλη, ανάμεσά τους και 2 γυναίκες. Ο κ. Χρήστος Ζαμπακίδης, ένας από τους οκτώ εκπαιδευτές παγκοσμίως στην Κύπρο, δήλωσε «πως αρχικά, όταν ο οργανισμός ιδρύθηκε στην Κύπρο δεν τους έπαιρναν στα σοβαρά λόγω της εσφαλμένης εικόνας και εντύπωσης που είχαν για τους σωματοφύλακες και σε εκείνους που παρέχουν προστασία. Ωστόσο, σήμερα χαίρουν τεράστιας εκτίμησης καθώς έχουν αποδείξει μέσα από τη δουλειά τους και της συνεχούς εκπαίδευσης πως πρόκειται για επαγγελματίες».

Τι περιλαμβάνει η εκπαίδευση

Για να μπορέσει κάποιος να ενταχθεί στον οργανισμό πρέπει να είναι άνω των 18 και να έχει λευκό ποινικό μητρώο. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατοχή άδεια ιδιώτη φύλακα είτε από την αστυνομία.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει έξι στάδια. Πρόκειται για το αρχικό θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο (Master Skill), την εκπαίδευση στην οδήγηση με σκοπό την προστασία του εκάστοτε ατόμου (Driving Skill), την παροχή προστασίας του επισήμου σε οποιοδήποτε σκάφος (VIP Yacht Marine), εξειδικευμένες πρώτες βοήθειες (Medical Skill), παροχή προστασίας σε ξενοδοχείο αν το άτομο επιθυμεί να μείνει σε κάποιο ξενοδοχείο (VIP Hotel Skill), παροχή προστασίας στην ιδιωτική κατοικία του ατόμου (Residence Skill), εκπαίδευση σε εμπόλεμη κατάσταση (PSD – Protective Service Details).

Ο κ. Ζαμπακίδης τονίζει πως «ως οργανισμός πρωταρχικός στόχος είναι η σωστή κατάρτιση έτσι ώστε τα άτομα που θα εκπαιδεύσουν να έχουν τα κατάλληλα εφόδια να δρουν και να αντιμετωπίζονται ως επαγγελματίες. Στην ομάδα έχουν θέση εκείνοι που πληρούν τα κατάλληλα προσόντα και διαπιστώνονται από τους εκπαιδευτές».

Το κόστος της εκπαίδευσης ξεκινά από 500 ευρώ έως 1000 ευρώ για κάθε μάθημα.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα “24” που κυκλοφόρησε την Κυριακή 26/10/2014