Ελλάδα: “Έκοψαν” κοριτσάκι από παιδικό σταθμό επειδή πάσχει από διαβήτη

{loadposition ba_textlink}

Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία δύο γονιών από τη Λάρισα για τους υπεύθυνους τοπικού βρεφονηπιακού σταθμού, οι οποίοι ενώ αρχικά έκαναν δεκτή την αίτηση εγγραφής της κόρη τους, στη συνέχεια την απέρριψαν, όταν έμαθαν ότι το κοριτσάκι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

“Ακολουθήσαμε τη διαδικασία της αίτησης εγγραφής στον παιδικό σταθμό, στην οποία αναφέραμε σαν γονείς ότι η 2,5 ετών κόρη μας έχει διαβήτη τύπου 1. Αρχικά το λάθος ήταν δικό μας γιατί το γράψαμε πάνω στην αίτηση και δεν είχαμε υποβάλει γνωμάτευση από ενδοκρινολόγο” λέει ο πατέρας της μικρής στην εφημερίδα “Το Βήμα”.

Στο πρώτο στάδιο η αίτησή τους έγινε δεκτή, όταν όμως επισκέφθηκαν τον σταθμό για να ενημερωθούν σχετικά με την πρώτη επαφή του παιδιού με τον χώρο βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Η διευθύντρια και η γιατρός του σταθμού τούς ενημέρωσαν ότι τελικά δεν μπορούν να το δεχτούν με την αιτιολογία ότι είναι διαβητικό, ζητώντας τους μάλιστα συγγνώμη γιατί δεν είδαν στην αίτηση την πάθηση της μικρής για να μην την έκαναν εξ αρχής δεκτή.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να απορρίπτει τα παιδιά με διαβήτη από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Άκαρπες μέχρι στιγμής οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου παρουσία και του αντιδημάρχου κ. Δημήτρη Δεληγιάννη δεν βρέθηκε λύση.

Όπως δηλώνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Δεληγιάννης, “αυτό συνέβη μετά και από εισήγηση της ειδικής παιδιάτρου των παιδικών σταθμών της πόλης μας, καθώς σύμφωνα και με τη νομοθεσία και με τον κανονισμό λειτουργίας των βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών του Δήμου Λαρισαίων υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα “στην υγεία του παιδιού που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον σταθμό”. Οι συνθήκες είναι δεδομένες και ενέχουν κινδύνους για την υγεία του παιδιού: Κατ’ αρχήν η ηλικία του παιδιού (μόλις 2,5 χρόνων) και η συνέπεια αυτού αδυναμία πλήρους επικοινωνίας του με το περιβάλλον στην περίπτωση υπογλυκαιμικού επεισοδίου. Και αυτό σε συνδυασμό με τις αντικειμενικές συνθήκες λειτουργίας των παιδικών σταθμών του δήμου μας (ένας παιδαγωγός με 25 νήπια και μη ύπαρξη νοσηλευτικού προσωπικού που οφείλει εδώ να είναι παρόν στον χώρο)”.

Εδώ και μία εβδομάδα η μικρή τα πρωινά βρίσκεται σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό της πόλης, στον οποίο τη δέχτηκαν αμέσως.

Όπως δηλώνει η κυρία Ρούλα Λάγιου, πρόεδρος του συλλόγου νέων Ελλήνων διαβητικών, “κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε αυτά τα περιστατικά, όμως με συνεννόηση και συνεργασία των εκπαιδευτικών τα λύνουμε. Δεν υπάρχει νόμος που να επιτρέπει να διώξουν ένα παιδί με σακχαρώδη διαβήτη. Είναι απαράδεκτο, ειδικά σε αυτή τη χρονική περίοδο, οι γονείς παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη να πληρώνουν και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς”.

Το θέμα έφτασε στη Βουλή

Στις αρχές του μήνα (2 Οκτωβρίου) το θέμα έφερε στη Βουλή η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Ηρώ Διώτη, με ερώτηση που κατέθεσε μαζί με άλλους 5 βουλευτές προς τους υπουργούς Παιδείας (Ανδρέα Λοβέρδο) και Εσωτερικών (Αργύρη Ντινόπουλο), χωρίς βέβαια να αναφέρεται στον δήμο της Λάρισας. Η ερώτηση ακόμα δεν έχει συζητηθεί στη Βουλή.

Το θέμα συζητήθηκε επίσης και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρισας την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, όπου συμφωνήθηκε ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση όχι μόνο για το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και για άλλες περιπτώσεις.

Πηγή: news247.gr,επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.