Ελλάδα: “Στο κόκκινο” Χρηματιστήριο και ομόλογα

{loadposition ba_textlink}

Με εναλλαγές προσήμου και χωρίς διάθεση αντίδρασης συνεχίζει η αγορά παρά το μήνυμα στήριξης που έστειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συνεχίζεται η αύξηση των spreads στα ελληνικά ομόλογα.

Ελληνικό Χρηματιστήριο και κρατικά ομόλογα δεν παίρνουν το μήνυμα «στήριξης» Ντράγκι που μεταφράζεται σε ενίσχυση ρευστότητας έως 15 δισ. ευρώ.

Το ΧΑ θυμίζει… τρενάκι του τρόμου με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί νωρίτερα έως 1,37% προς τις 875 μονάδες. Και αυτό αφού είχε προηγηθεί συνεχής εναλλαγή σκηνικού με δύο ανοδικές αντιδράσεις και δύο διορθώσεις με την τελευταία να είναι και η μεγαλύτερη. Περισσότερα από 33 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές (11.10) από τα οποία το 60% στις τράπεζες, και το 1/ 3 του συνολικού τζίρου να έχει αλλάξει χέρια μόλις σε μία μετοχή, της Εθνικής.

Σημειωτέον, πως η ΕΤΕ μετά την προσπάθεια αντίδρασης μέχρι τα 1,91 ευρώ διόρθωσε έως τα 1,81 ευρώ. Πρόκειται για την χαμηλότερη τιμή, που έχει σημειωθεί για την ΕΤΕ καθώς η διάσπαση του χαμηλού των 1,98 ευρώ (20 Μαίου 2014) φαίνεται να έχει ανοίξει τον… ασκό του Αιόλου.

Αντίδραση 20΄ μετά το γενικευμένο ξεπούλημα στο ΧΑ, στον ρυθμό ανάλογης κίνησης που προηγήθηκε σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Και μετά τις 10.50 πάλι στο… κόκκινο. Για να ακολουθήσει και νέα προσπάθεια αντίδρασης. Με την προσφορά να απορροφάται στα χαμηλά (λίγο πριν τις 11.00) και το πρώτο 30-35΄να μας δίνει μία … πρόγευση για το τι θα πρέπει να περιμένουμε στη συνέχεια.

Με έντονη μεταβλητότητα και αυξομειώσεις για τους βασικούς δείκτες, μετοχές καθώς πωλητές- αγοραστές έχουν να λύσουν αρκετές διαφορές μέχρι και την αυριανή συνεδρίαση, ημέρα λήξης της σειράς Οκτωβρίου στα Παράγωγα.

Με το κλίμα να επιβαρύνεται σε Φραγκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι, στην Αθήνα οι πωλητές κατάφεραν σε μόλις 20΄ να γυρίσουν την αγορά από τις 903 στις 880 μονάδες, με τον ΓΔ από το 1,65% να διορθώνει έως 0,57% με τις συναλλαγές στα 14,2 εκατ. ευρώ. Αμεση η απάντηση των αγοραστών και στην υποκείμενη και στην αγορά Παραγώγων σε μία κόντρα, που τουλάχιστον δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε.

Πωλητές στις τράπεζες, ρευστοποιήσεις σε ΟΤΕ και CC/HBC με τη μετοχή του Οργανισμού να βαραίνει προς τα 9,04 ευρώ χάνοντας σημαντικές μεσοπρόθεσμες- πλέον- στηρίξεις. Το αποθαρρυντικό είναι, πως στον ΟΤΕ η διόρθωση επιδιώκεται με αυξημένες συναλλαγές, ενώ υψηλή παραμένει η συναλλακτικότητα στο Συμβόλαιο της μετοχής. Κάτι, που θα πρέπει να προσεχθεί και σήμερα, καθώς τα χαμηλά ημέρας αντιστοιχούν στα επίπεδα Νοεμβρίου του 2013.

Στο εύρος των 883-903 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 287-294 ο FTSE 25, στην περιοχή των 116,66-121,66 μονάδων ο τραπεζικός λες και οι τρεις δείκτες «ρυθμίζονται» με προγράμματα πωλήσεων- αγορών.

Οπως σημειώνουν χρηματιστηριακά στελέχη η σημερινή και αυριανή συνεδρίαση εκ προοιμίου αναμένονταν νευρικές, γεμάτες εκπλήξεις και ανατροπές μετά το διήμερο ξεπούλημα και την κατακόρυφη διόρθωση- διαμόρφωση αισθητά χαμηλότερων τιμών/χρηματιστηριακών αξιών.

Ηδη στο ΧΠΑ τα Συμβόλαια του δείκτη καταγράφεται ιλιγγιώδης απόδοση, καθώς όπως εκτιμούσε παίκτης των Παραγώγων από τη λήξη της σειράς Σεπτεμβρίου (σ.σ. το 3ο triple witching του 2014) μέχρι το σημερινό χαμηλό στις 287 μονάδες) το κάθε ένα ΣΜΕ αποδίδει 86 πόντους. Ο ίδιος υποστηρίζει, πως τέτοια απόδοση (σε απόλυτο εύρος μονάδων) δεν θυμάται τουλάχιστον για φέτος, παραπέμποντας στην γενναία διόρθωση τον Απρίλιο- Μάιο του 2012.

Θυμίζω, πως την περίοδο εκείνη στην διάρκεια 7 συνεδριάσεων (5-13 Ιουνίου) σημειώθηκαν διαδοχικά χαμηλές τιμές για τον δείκτη στο εύρος των 165-180 μονάδες, για να ακολουθήσει η 2ετής ανοδική κίνηση της αγοράς.

Προφανώς διαφορετική η συγκυρία την άνοιξη- καλοκαίρι του 2012 (με διπλές εκλογές) διαφορετική σήμερα, καθώς το ΧΑ διορθώνει εν μέσω γενικότερης υποχώρησης των ξένων αγορών. Ωστόσο τεχνικά παρατηρούνται κάποιες ομοιότητες ως προς την προσπάθεια σχηματισμού ενός σημαντικού πυθμένα. Δεν είναι λίγοι οι παίκτες, που φρονούν ότι οι 850 μονάδες μπορεί να είναι ένα σημείο αναφοράς, προκύπτει άλλωστε και βάσει της… μέτρησης των προηγούμενων κινήσεων του δείκτη.

Το σίγουρο είναι, πως σήμερα- αύριο απαιτούνται γερά νεύρα και… στομάχια ειδικά για όσους κινούνται κυρίως στην υποκείμενη αγορά. Η αυξημένη μεταβλητότητα δημιουργεί βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες, εγκυμονεί ωστόσο κινδύνους νέων εγκλωβισμών.

Πηγή: euro2day.gr