“Εμφύλιος” στην Ελλάδα για τον ύμνο του ΕΑΜ (vids)

Υπό τον ύμνο του ΕΑΜ παρέλασαν οι μαθητές στο Χαλάνδρι, χτες Τρίτη 28 Οκτωβρίου.

Δήμαρχος Χαλανδρίου για ύμνο ΕΑΜ: Κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν σε χουντικές εποχές. Αν κάποιοι τηλεαστέρες ενοχλήθηκαν, εγώ στο Χαλάνδρι δεν είδα καμία αντίδραση

“Κάποιοι θεωρούν πως πρέπει να μας γυρίσουν σε εποχές πριν [την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης] το 1982 […] Θέλουν να μας γυρίσουν σε χουντικές και προ-χουντικές εποχές“, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, απαντώντας στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η περίληψη του ύμνου του ΕΑΜ στην τοπική μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.


Δήμαρχος Χαλανδρίου για ύμνο ΕΑΜ από allthewebnews

Τόνισε πως ο ύμνος του ΕΑΜ δεν ήταν παρά η «26η ή 27η μελωδία» που παίχτηκε κατά την παρέλαση σε σύνολο 27 ακουσμάτων και διερωτήθηκε για ποιο λόγο η υπόθεση έχει αναδειχθεί σε ζήτημα.

Προσέθεσε μάλιστα πως στην πρώτη επέτειο του «όχι», το 1944, στις εκδηλώσεις έλαβαν και τμήματα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που παρέλασαν υπό τους ήχους των επίμαχων εμβατηρίων.

“Αν κάποιοι τηλεαστέρες ενοχλήθηκαν, εγώ στο Χαλάνδρι δεν είδα καμία αντίδραση”, σημείωσε στο τέλος ο κ. Ρούσσος.

Η αντίδραση βουλευτών της ΝΔ

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Θάνου Πλεύρη, ο οποίος με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter επιτέθηκε στον κ. Ρούσο, δήμαρχο της πόλης.

“Στο Χαλάνδρι ο ανταρσυοσυριζας δήμαρχος κ. Ρουσσος υποχρέωσε τα παιδιά να παρελάσουν με τον ύμνο του ΕΑΜ. Το αληθινό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ” ήταν η πρώτη ανάρτηση του Θάνου Πλεύρη και ακολούθησε και δεύτερη:

“Κάποιος ας πει στον ανιστόρητο δήμαρχο ότι την 28η δεν υπήρχε ΕΑΜ και οι τότε σύντροφοί του στα Σοβιέτ μοίραζαν την Πολωνία με τον Χίτλερ”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σχολίασε και εκείνος την παρέλαση στο Χαλάνδρι γράφοντας χαρακτηριστικά στο Twitter:
“Ήθελα νά´ξερα οι Δεξιοί του Χαλανδρίου που ψήφισαν αυτόν τον Δήμαρχο ή που απείχαν από τον β´ γύρο των εκλογών πώς αισθάνθηκαν σήμερα; Εύγε..” και συνέχισε με μία ακόμη ανάρτηση:

“Όταν τελικά οι Συριζαίοι μιλούν για κατάργηση των παρελάσεων εννοούν αυτό που είδαμε στο Χαλάνδρι. Εμφυλιοπολεμικό μίσος…Ψηφίστε τους!”.

Η παρέλαση έγινε στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Το περιστατικό:

Και ο ύμνος του ΕΑΜ:

Η μελωδία του ανήκει στην “Κατιούσα”, ένα παραδοσιακό ρωσικό τραγούδι. Οι στίχοι είναι του Βασίλη Ρώτα.