Εμμένει στην κάρτα φιλάθλου ο Υπουργός Δικαιοσύνης

{loadposition ba_textlink}

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου κληθείς, σήμερα, να σχολιάσει κατά πόσον θα εφαρμοστεί η κάρτα φιλάθλου σε σχέση και με τις αντιδράσεις που υπάρχουν, είπε: «Βεβαίως θα γίνει. Ήταν γνωστό ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις, και εξάλλου υπήρχε μια πλειοψηφία στη Βουλή που το αποφάσισε. Υπήρχε ένα κόμμα το οποίο καταψήφισε την δημιουργία της κάρτας φιλάθλου, παρά το γεγονός – και αυτό θέλω να το επισημάνω – ότι επί διακυβέρνησης Χριστόφια η κάρτα φιλάθλου ήταν μία από τις αποφάσεις του. Να παραπέμπω σε δηλώσεις του τότε Κυβερνητικού Εκπροσώπου; Σε αποφάσεις του ΚΟΑ, όταν μάλιστα η πλειοψηφία υπηρετούσε το κυβερνητικό έργο; Στις συσκέψεις οι οποίες έγιναν στο Προεδρικό στην παρουσία ακόμα και του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την κάρτα φιλάθλου και τα άλλα μέτρα; Η κάρτα φιλάθλου ήταν ένα από τα μέτρα τα οποία εισηγούνταν, τώρα τι είναι εκείνο το οποίο έχει διαφοροποιηθεί, ας το απαντήσουν οι ίδιοι».

Το πακέτο μέτρων το οποίο έχουμε προτείνει θα εφαρμοστεί, περιλαμβανομένου και του μέτρου της κάρτας φιλάθλου, η οποία κάρτα καταλήγει στην κατάργηση της ανωνυμίας εντός των γηπέδων και σίγουρα ανησυχούν εκείνοι οι οποίοι ενδιαφέρονται να διατηρήσουν την ανωνυμία για τους δικούς τους λόγους, υπογράμμισε ο κ. Υπουργός. «Δεν νομίζω να υπάρχει ο οποιοσδήποτε λόγος, εάν κάποιος δεν έχει να φοβηθεί για οτιδήποτε, που να νοιάζεται τόσο πολύ για την διατήρηση της ανωνυμίας», ανέφερε.

Αναφορικά με το πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο της κάρτας φιλάθλου, ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι δεν περιλάμβανε το νομοσχέδιο συγκεκριμένο χρόνο υλοποίησης. Η ημερομηνία της 1/1/2015 περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο με τροπολογία η οποία κατατέθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και δεν περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο, είπε και πρόσθεσε ότι όταν έγινε συζήτηση αναφορικά με τον χρόνο υλοποίησης είχε επισημάνει, τόσο ο ίδιος, όσο και η Πρόεδρος του ΚΟΑ τα ζητήματα που υπήρχαν καθόσον αφορά τις διαδικασίες που θα έπρεπε να ακολουθηθούν από πλευράς του ΚΟΑ, σε περίπτωση που θα αναλάμβανε ο ΚΟΑ να επιτελέσει αυτό το έργο. Η Βουλή προτίμησε να βάλει ως ημερομηνία την 1η Ιανουαρίου 2015 και να καθορίσει διαζευκτικά τη δυνατότητα έκδοσης της κάρτας φιλάθλου από τον ΚΟΑ και σε περίπτωση που ο ΚΟΑ αποφάσιζε διαφορετικά από την ΚΟΠ, συμπλήρωσε.

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι απόφαση της Κυβέρνησης είναι να συνδράμει με οποιοδήποτε τρόπο για να υλοποιηθεί αυτό το μέτρο και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι λόγω των διαδικασιών που υπάρχουν και θα πρέπει να ακολουθηθούν, καθότι αφορούν θέματα δημοσίων προσφορών, και έτσι θα υπάρξει αδυναμία να εκπληρωθεί η έκδοση της κάρτας σε πλαίσια που να επιτρέπουν την εφαρμογή της ως υποχρεωτική από την 1/1/2015, όπως ορίζεται στο Νόμο, είναι ένα θέμα το οποίο δεν οφείλεται σε λανθασμένο προγραμματισμό της Κυβέρνησης, αλλά σε επιλογή ημερομηνίας η οποία έχει καθοριστεί, όχι από πλευράς της Κυβέρνησης. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση τόσο του μέτρου αυτού, όσο και των άλλων μέτρων, περιλαμβανομένων και των κοινωνικών μέτρων πρόληψης της βίας στα γήπεδα. Διερωτώμαι, πράγματι, γιατί κάποιοι ν’ ανησυχούν τόσο πολύ για την εφαρμογή του μέτρου».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα μπει νέο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, ο κ. Υπουργός είπε ότι «αξιολογείται από πλευράς του ΚΟΑ το χρονικό πλαίσιο το οποίο χρειάζεται για να υλοποιηθεί αυτό το μέτρο και μετά από τον καθορισμό των διαδικασιών που πρέπει να γίνουν και του χρόνου που θα χρειαστεί, θα προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος στον οποίο θα πρέπει να καθοριστεί ως ημερομηνία, όχι ημερομηνία έκδοσης της κάρτας φιλάθλου, αλλά της υποχρεωτικής εφαρμογής της κάρτας ως απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσει κάποιος να πάει στο γήπεδο, όπως προνοούν οι διατάξεις του Νόμου».