Ενώπιον Γεν. Εισαγγελέα το θέμα με τους επίλεκτους αθλητές της ΕΦ

{loadposition ba_textlink}

Ακόμη και ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα ενδέχεται να θέσει το θέμα των στρατιωτών που παράτυπα περιλήφθηκαν στο λόχο αθλητών, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα.

Η Επιτροπή Άμυνας συνέχισε σήμερα την εξέταση των καταγγελιών, οι οποίες προέκυψαν σε σχέση με καλαθοσφαιριστές, οι οποίοι εντάσσονταν στους καταλόγους των επίλεκτων ή διεθνών και απολάμβαναν τα σχετικά ωφελήματα σε σχέση με τη στρατιωτική τους θητεία.
Όπως είπε ο κ. Βαρνάβα, σύμφωνα με μαρτυρίες, απόψεις και θέσεις που ακούστηκαν στην Επιτροπή, εδώ και αρκετά χρόνια φαίνεται ότι κάποιοι που είχαν την ευχέρεια προχωρούσαν και ενέτασσαν σε αυτούς τους καταλόγους άτομα τα οποία στην πραγματικότητα δεν πληρούσαν τα κριτήρια για να ονομάζονται είτε επίλεκτοι, είτε διεθνείς.

Όπως ανέφερε, μέσα από τη συζήτηση η Επιτροπή Άμυνας και ο ΚΟΑ, προχωρούν να εντάξουν στους μηχανισμούς επιλογής των επίλεκτων ή διεθνών, κριτήρια τέτοια που πλέον δεν θα δίνουν το δικαίωμα σε κανένα πρόεδρο ομοσπονδίας ή οποιονδήποτε άλλο αθλητικό παράγοντα να μπορεί να προσθέτει είτε να αφαιρεί από αυτούς τους καταλόγους άτομα για να εξυπηρετήσει ημετέρους.

Ο κ. Βαρνάβα ανέφερε ότι θα προχωρήσει να καταθέσει όλο αυτό το υλικό το οποίο κατατέθηκε ενώπιον της Επιτροπής και τα πρακτικά των τριών συνεδριάσεων στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος να αποφασίσει κατά πόσο υπήρξε οποιαδήποτε παρανομία, οποιαδήποτε ποινική υπόθεση, στα όσα έχουν ακουστεί.

Πρόσθεσε ότι είναι σωστό όταν και εφόσον εντοπίζονται παρανομίες να καταβάλλεται προσπάθεια να σταματούν, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι αυτοί που προέβαιναν στις παρανομίες πρέπει να τυγχάνουν και της ανάλογης τιμωρίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αριστοτέλης Μισός είπε πως μέσα από τη συζήτηση στην Επιτροπή διαφάνηκε δυστυχώς η εμπλοκή των διοικούντων την καλαθόσφαιρα, κυρίως, στα καθήκοντα των εκάστοτε ομοσπονδιακών και άλλων προπονητών.

«Έγιναν παραδεκτά γεγονότα που ενέπλεκαν μέλη των ΔΣ και δυστυχώς παρακολουθήσαμε μια εικόνα που δεν είναι καθόλου ευχάριστη, να αλληλοκατηγορούνται πρώην και νυν ΔΣ της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας», δήλωσε και απηύθυνε έκκληση προς τον ΚΟΑ να κλείσει όποια κενά αφήνουν περιθώριο στον οποιοδήποτε να τοποθετεί σε λίστες επίλεκτων ή διεθνών άτομα που δεν εμπίπτουν στις εν λόγω κατηγορίες.

«Τα στελέχη της ΚΟΚ πρέπει να αφήσουν τους προπονητές που είναι πιο ειδικοί να καθορίζουν ποιοι αθλητές πρέπει να διευκολύνονται έτσι ώστε να αναδεικνύουν και τις αρετές τους στο άθλημα», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Μέσης ανέφερε ότι παρατηρείται μια αυθαιρεσία και πολλές φορές ένα χάος όσον αφορά ομοσπονδίες, παίχτες και σωματεία.

Αναφέροντας ότι ο ΚΟΑ κλήθηκε να επιληφθεί το θέματος, να ελέγξει την κατάσταση και να θέσει κριτήρια, επέκρινε τον Οργανισμό για ανεπαρκή έλεγχο.

«Θεωρούμε ότι απέτυχε να χειριστεί το θέμα, είχαν εφαρμοστεί μέθοδοι που αφορούσαν δύο μέτρα και σταθμά και την ίδια στιγμή έμειναν θέματα ουσιαστικά πέραν από τη διερεύνηση», δήλωσε.

Συμπλήρωσε ότι συνεχίζει να υφίσταται θέμα με βοηθητικούς στρατιώτες που συμμετέχουν στο λόχο αθλητών και κάλεσε τον ΚΟΑ να διερευνήσει το θέμα άμεσα. Κάλεσε τον ΚΟΑ να προσέλθει με συγκεκριμένες εισηγήσεις και δομημένο πλαίσιο τερματίζοντας την αυθαιρεσία και θέτοντας το θέμα σε σωστή βάση.

Η Πρόεδρος του ΚΟΑ Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα είπε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε αναφορικά με τις μέχρι τώρα ενέργειες του ΚΟΑ σε ό,τι αφορά το θέμα των στρατεύσιμων αθλητών. Ενέργειες οι οποίες, όπως ανέφερε, έχουν ως στόχο να διορθώσουν τις όποιες στρεβλώσεις παρατηρούνται.

Διαβεβαίωσε ότι ο ΚΟΑ δεν θα επιτρέψει σε κανένα να εκμεταλλεύεται το σύστημα, καθώς το ζητούμενο είναι οι αθλητές που τεκμηριωμένα εμπίπτουν στους σχεδιασμούς να είναι ενταγμένοι (στο λόχο αθλητών) έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίζουν απρόσκοπτα την αθλητική τους πορεία.

Είπε ότι ενημέρωσε την Επιτροπή σχετικά με τις αποφάσεις που έλαβε το ΔΣ του ΚΟΑ στις 7 Οκτωβρίου σε σχέση με τις ασφαλιστικές δικλείδες για αποτροπή τέτοιων περιστατικών μελλοντικά.

Εξήγησε ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες είναι αποτέλεσμα διαφορετικής αντιμετώπισης του τρόπου επιλογής των επίλεκτων και διεθνών αθλητών από κάποιους και ότι ως εκ τούτου «με στόχο να διαφυλαχτεί ο θεσμός, ο οποίος έφτασε στα σημερινά επίπεδα μετά από πολλές προσπάθειες και για να αποτρέπονται παρεκκλίσεις από τους αρχικούς στόχους, εισάγονται ασφαλιστικές δικλείδες, έτσι ώστε σε κάθε κατηγορία επίλεκτων διεθνών και σωματειακών στα ομαδικά αθλήματα να τοποθετούνται αθλητές που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια».

Εξήγησε ακόμη ότι τα κριτήρια για την κάθε κατηγορία είναι πλέον ξεκάθαρα και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ως εκ τούτου δεν πρόκειται στο μέλλον να επαναληφθούν αδικίες.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο για τους υπόλοιπους αθλητές που είναι ενταγμένοι στους καταλόγους του ΚΟΑ, η κ. Παπαέλληνα είπε ότι ο έλεγχος αυτός βρίσκεται στα τελικά στάδια και πως σύντομα ο ΚΟΑ θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τα πορίσματα αυτής της διαδικασίας ελέγχου.

Σημείωσε πως απ` εκεί και πέρα ο ΚΟΑ θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση με το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Άμυνας ώστε να επικαιροποιηθεί το Μνημόνιο Συνεργασίας λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις που υπέβαλαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας.

Πηγή: ΚΥΠΕ