Εντός του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ το Μπαρμπαρός (pics)

Στις 6.30 το πρωί το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός πλησιάσε στη βόρεια περιοχή της Κύπρου.

{loadposition ba_textlink}

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρισκόταν πριν από λίγο ανατολικά του Κάβο Γκρέκο και συνοδεύεται από τα υποστηρικτικά πλοία M/V Bravο και M/V Deep Supporter και πλησιάζει την περιοχή των τεμαχίων 2 και 3.

Τα σκάφη αυτά περιλαμβάνονταν στην οδηγία Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα. Τόσο το Barbaros όσο και τα πλοία που το συνοδεύουν βρίσκονται ακόμη εκτός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Το σκάφος είχε ξεκινήσει από το λιμάνι της Μερσίνης.

Με την έκδοση της οδηγίας προς ναυτιλομένους (Navtex), η Τουρκία δέσμευσε από σήμερα και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου περιοχές για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών. Η οδηγία καλύπτει μέρος τόσο του τεμαχίου 9 όσο και των τεμαχίων 2 και 3, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAs.

Ξεκινούν οι ασκήσεις της Ρωσίας 

Αρχίζουν στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος των ακτών της Συρίας, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Αμμόχωστο, οι ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 23 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μια έκταση 800 τετραγωνικών μιλίων, η οποία δεσμεύτηκε με την έκδοση ΝΟΤΑΜ κατόπιν άδειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη διάρκεια της άσκησης θα γίνουν βολές ρουκετών.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, πλοία από το στόλο της Μαύρης Θάλασσας, με επικεφαλής το ναύαρχο Αλέξανδρο Βίτκο.

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη για τις ενέργειες της Τουρκίας

Η Λευκωσία, έχοντας μελετήσει όλα τα πιθανά σενάρια, θα προχωρήσει σε κλιμάκωση της αντίδρασής της, μετά την υλοποίηση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.

“Παρακολουθούμε συνεχώς τις κινήσεις της Τουρκίας και πρέπει να αναφέρω και να καταγγείλω ότι, δυστυχώς, η απειλή της Τουρκίας έγινε πράξη. Γύρω στις 6.30π.μ. έχει εισέλθει στην περιοχή, που παρανόμως έχει δεσμευτεί, το Barbaros μαζί με άλλα δύο υποστηρικτικά σκάφη. Είναι μια ενέργεια κατάφορα προκλητική και παράνομη, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, το ευρωπαϊκό δίκαιο, και βεβαίως υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Όπως αντιλαμβάνεστε η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να κλιμακώσει την αντίδρασή της, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Έχουν ήδη μελετηθεί εναλλακτικά σενάρια. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας ήταν ένα από τα σενάρια τα οποία μελετούσαμε, δεν μας αιφνιδιάζει το γεγονός ότι έκανε πράξη την απειλή. Έχει γίνει προεργασία για διάφορα μέτρα που θα ληφθούν και, βεβαίως, συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο όπου θα τύχουν αυτά συζήτησης και ανάλυσης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και θα ακολουθήσουν και τα μέτρα που θα αποφασιστούν. Πρέπει να πω ότι αυτή την ώρα χρειάζεται ομοψυχία, συναίνεση, αλλά την ίδια ώρα σύνεση κι ορθοφροσύνη. Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει επιλέξει να φέρεται ως ένας ατίθασος ταραξίας στην περιοχή. Θέλει να παρουσιάζεται ως περιφερειακός χωροφύλακας, αλλά πρέπει να πω ότι η προκλητική της στάση δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Κύπρου· στρέφεται εναντίον και των γειτονικών χωρών, στρέφεται εναντίον του κοινού συμφέροντος και της προοπτικής για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Βρίσκεται σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες και το Δίκαιο της Θάλασσας και οι έκνομες αυτές ενέργειες, θεωρώ ότι δεν θα έχουν οποιοδήποτε πρακτικό αποτέλεσμα, φτάνει εμείς να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον σχεδιασμό μας, με ορθοφροσύνη, όπως μας διδάσκει ο Θουκυδίδης, και βεβαίως, να μην παρασυρθούμε σε λάθη μέσα από ενστικτώδεις αντιδράσεις”.

Εντός του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ το Μπαρμπαρός

Εντός του τεμαχίου 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης εισήλθε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαμπαρός, σύμφωνα με το χάρτη πλοίων πραγματικού χρόνου Marine Traffic.

Το Μπαρμπαρός εισήλθε γύρω στις 11:00 στα όρια του τεμαχίου 3 και πλέει με νοτιοδυτική κατεύθυνση.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνοδεύεται από το υποστηρικτικό πλοίο M/V Bravo, με σημαία Γιβραλτάρ. Σημειώνεται ότι το MV Deep Supporter, το τρίτο πλοίο που περιλαμβανόταν στην οδηγία προς ναυτιλομένους (Navtex) που εξέδωσε η Τουρκία, δεν εμφανίζεται στο χάρτη πλοίων πραγματικού χρόνου, Marine Traffic.

Το «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά» ξεκίνησε προς την κυπριακή ΑΟΖ χθες βράδυ από τη Μερσίνη, συνοδευόμενο από τα σκάφη, M/V «Bravο» και M/V «Deep Supporter» και σήμερα εισήλθε εντός της κυπριακής ΑΟΖ.