Επιστρέψτε τα Γλυπτά, λένε Βρετανοί βουλευτές

{loadposition ba_textlink}

Απευθυνόμενος στην ηγεσία του βρετανικού Υπουργείου Πολιτισμού ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Άντριου Τζορτζ είπε ότι «η παρέλαση κλεμμένων λαφύρων στο κατά τα λοιπά εξαιρετικό Βρετανικό Μουσείο» φέρνει «ντροπή στη χώρα».

Ο κ. Τζορτζ ανέφερε πως «σίγουρα το Βρετανικό Μουσείο τώρα χρειάζεται να εμπλακεί εποικοδομητικά και επίσης να εμπλακεί σε μία γενναιόδωρη πράξη αναγνωρίζοντας ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Αθήνα».

Η συζήτηση υποκινήθηκε από τη μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε και στη Βρετανία η παρουσία στην Αθήνα νομικών από το Λονδίνο, μεταξύ των οποίων η Αμάλ Αλμουντίν Κλούνεϊ, για να συζητηθούν με την ελληνική κυβέρνηση επιλογές νομικών οδών διεκδίκησης των γλυπτών.

Η Υφυπουργός Πολιτισμού Χέλεν Γκραντ είπε στους Βρετανούς βουλευτές ότι η UNESCO είναι έτοιμη να μεσολαβήσει και ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου θα εξετάσει την πρόταση και «θα απαντήσει εν εύθετο χρόνω».

Πρόσθεσε πάντως ότι τα γλυπτά «ανήκουν νομίμως» στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο «παρέχει πρόσβαση για όλους, δωρεάν».

Ο βουλευτής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν υποστήριξε αντίθετα ότι τα γλυπτά έχουν κλαπεί από τον ελληνικό λαό, σημείωσε πως οι Έλληνες θέλουν πολύ την επιστροφή και ότι οι διμερείς σχέσεις θα βελτιώνονταν αν υπάρξει εποικοδομητική στάση με σκοπό την επιστροφή μερικών, αν όχι όλων των αντικειμένων.

Απαντώντας η κ. Γκραντ απέρριψε τη θέση ότι τα γλυπτά είναι κλεμμένα και υποστήριξε ότι υπάρχει εποικοδομητική επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Αθήνα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για λάμψη Χόλιγουντ που αναμφίβολα βάζει δυναμικά στη διεθνή ατζέντα το θέμα των Γλυπτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ