“Επίθεση” Αναστασιάδη σε Γιωρκάτζη – Ποιες ευθύνες της επιρρίπτει

{loadposition ba_textlink} 

Κατηγορίες κατά της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού της επιρρίπτει ευθύνες για το γεγονός ότι η κ. Γιωρκάτζη δεν τον ενημέρωσε για τις αλλαγές στους όρους που η ίδια είχε κάνει στο συμβόλαιο το οποίο της απέστειλε ο Διευθυντής του Γραφείου και συγκεκριμένα τον όρο περί του ασυμβίβαστου εκτέλεσης συγκεκριμένων καθηκόντων από συμφέροντα εξ αίματος συγγενών της. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Αναστασιάδης κατηγορεί τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι του απέκρυψε πως η κόρη της δούλευε σε δικηγορικό γραφείο το οποίο εκπροσωπούσε τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Η συνέχεια στο σήριαλ με τη νέα σύγκρουση θεσμών στην Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού προηγήθηκε η κόντρα με τον Πανίκο Δημητριάδη που έφερε στο τέλος την παραίτησή του.  

Σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανάφερε ότι “με λύπη μου πληροφορήθηκα τα όσα η κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας επιθυμώ να αναφέρω ότι τα αληθή γεγονότα έχουν ως ακολούθως:

Έδωσα οδηγίες στον Διευθυντή του Γραφείου μου, όπως κατά κανόνα συμβαίνει για κάθε νέο διορισμό ανεξάρτητου αξιωματούχου να ετοιμάσει το έγγραφο διορισμού, αλλά και το σχετικό συμβόλαιο της κας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη για το διορισμό της ως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.


Διαβάστε επίσης: Εκνευρισμός Γιωρκάτζη στη Βουλή – Τα “είπε” με Αναστασιάδη


Ο Διευθυντής του Γραφείου μου, ενεργώντας με βάση τις οδηγίες μου, πέραν της ετοιμασίας του εγγράφου διορισμού απέστειλε στην κα Γιωρκάτζη και πιστό αντίγραφο του συμβολαίου των δύο προκατόχων της, προκειμένου να λάβει γνώση των όρων βάσει των οποίων θα ετύγχανε διορισμού.

Η κα Γιωρκάτζη επέστρεψε στον Διευθυντή του Γραφείου μου το εν λόγω συμβόλαιο χωρίς οποιαδήποτε αναφορά περί αφαίρεσης διατάξεων που άπτοντο του ασυμβίβαστου εκτέλεσης συγκεκριμένων καθηκόντων από συμφέροντα εξ αίματος συγγενών της.

Θλίβομαι ακόμη να παρατηρήσω ότι πέραν της εν λόγω παραλείψεως ουδέποτε και με οποιονδήποτε τρόπο, η κα Γιωρκάτζη μου γνωστοποίησε ότι η θυγατέρα της εργοδοτείτο στο δικηγορικό γραφείο του πρώην συζύγου της, αλλά το χείριστο, ότι το εν λόγω γραφείο εκπροσωπούσε νομικά τον πρώην Πρόεδρο της Λαϊκής Τράπεζας κ. Ανδρέα Βγενόπουλο.

Θλίψη, όμως, μου προκαλούν και οι αναφορές της κας Γιωρκάτζη ότι τάχα, μετά τη δημοσιοποίηση των σχέσεων του πρώην συζύγου και της θυγατέρας της με τον κ. Βγενόπουλο, συζήτησε το θέμα μαζί μου και ότι τάχα της είπα ότι είχα γνώση από πού προέρχονται οι κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον της.

Είμαι υποχρεωμένος να κάνω ξεκάθαρο πως δεν είμαι διατεθειμένος να ανεχθώ οποιονδήποτε να επικαλείται το όνομα μου ή να δώσω κάλυψη σε οποιονδήποτε ο οποίος καταχρώμενος της εμπιστοσύνης που επέδειξα στο πρόσωπό του να με επικαλείται προκειμένου να αποφύγει των εκ της κείμενης νομοθεσίας υποχρεώσεων του.

Αν είναι κάτι για το οποίο οφείλω να απολογηθώ είναι η παράλειψη να ελεγχθεί κατά γράμμα το συμβόλαιο που υπεγράφη και οι τυχόν αλλαγές που επέφερε εν αγνοία μου ο υπό διορισμό αξιωματούχος.

Θέλω να επαναλάβω πως η δήλωση μου περί μηδενικής ανοχής σε θέματα που μπορεί να κριθούν ή να εκληφθούν, ανάμεσα σε άλλα, ως παραβίαση των Κανόνων χρηστής διοίκησης από οποιονδήποτε ισχύει και για την κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη”.