Επιβεβαίωση “24”: Κατά ένα δις ευρώ μείωσε η Τράπεζα Κύπρου τον ELA

{loadposition ba_textlink}

Περαιτέρω μείωση κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ της εξάρτησης της από την έκτακτη ρευστότητα (ELA) προχώρησε το Σεπτέμβριο του 2014 η Τράπεζα Κύπρου, με τον ELA να μειώνεται στα 7,68 δισ. ευρώ, από 8,68 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, περαιτέρω μικρή μείωση κατά 30 εκατομμύρια ευρώ, στα 920 εκ. ευρώ σημειώθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 στην εξάρτηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από πράξεις νομισματικής πολιτικής (Ευρωσύστημα), από 950 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η σημαντική μείωση το Σεπτέμβριο του 2014 του ELA που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της η Τράπεζα Κύπρου οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Τράπεζα προχώρησε σε αποπληρωμή ποσού 800 εκ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά ένα δισ. ευρώ εντός του μήνα.

Σημειώνεται ότι σε σημαντική μείωση του ELA προχώρησε η Τράπεζα Κύπρου και τον περασμένο Ιούλιο όταν η Κυβέρνηση αποπλήρωσε την 1η Ιουλίου ποσό 950 εκ. ευρώ που αφορούσε μέρος του κρατικού χρεογράφου ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ που δόθηκε αρχικά για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας και μεταφέρθηκε στη συνέχεια στην Τράπεζα Κύπρου.

Τότε, η Τράπεζα Κύπρου είχε ανακοινώσει ότι η αποπληρωμή του ομολόγου θα επιτρέψει στην Τράπεζα να μειώσει τη χρηματοδότηση της από την ΕΚΤ περίπου κατά 550 εκ. ευρώ και να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο ποσό για μείωση του δανεισμού από τον ELA περίπου 400 εκ. ευρώ.

Η εξάρτηση των κυπριακών τραπεζών από τον ELA είχε φθάσει το Μάρτιο του 2013 στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο, στα €11,40 δισεκατομμύρια.

Πηγή: ΚΥΠΕ