Έρογλου: “Από στρατιωτικούς παρακολουθούνται οι εξελίξεις”

{loadposition ba_textlink}

Η τ/κ πλευρά και η Τουρκία παρακολουθούν όλα τα βήματα που λαμβάνει η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι οι εξελίξεις παρακολουθούνται τόσο από διπλωμάτες όσο και από στρατιωτικούς, προσθέτοντας ότι και η τ/κ πλευρά θα λάβει μέτρα ως απάντηση σε πιθανά μέτρα που θα λάβει η ε/κ πλευρά.

“Παρακολουθούμε στενά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της ε/κ πλευράς, τις ασκήσεις του Ισραήλ και της Ρωσίας” ανέφερε ο κ. Ερογλου, και είπε ότι οι κινήσεις του Μπαρμπαρός εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας.

Επέρριψε την ευθύνη για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ε/κ πλευρά και είπε ότι η ε/κ πλευρά απέρριψε τις προτάσεις της τ/κ πλευράς στο θέμα των υδρογονανθράκων. Ισχυρίστηκε ότι υπάρχει συμφωνία με την ε/κ πλευρά ότι ο φυσικός πλούτος και το πετρέλαιο στη θάλασσα θα ανήκει από κοινού στις δύο κοινότητες και θα τυγχάνουν διαχείρισης από το ομόσπονδο κράτος. Παράλληλα κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για ότι προχωρεί σε μονομερείς κινήσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία, κάτι που κατά τον ίδιο, αποτελεί έλλειψη ειλικρίνειας.

Είπε επίσης ότι σύμφωνα με την Σύμβαση για τη Θάλασσα, για θαλάσσιες περιοχές όπως η Ανατολική Μεσόγειος, πρέπει να υπάρχει συμφωνία με τις γείτονες χώρες και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία με την Τουρκία.

Κάλεσε τέλος την ε/κ πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ