Έρογλου: “Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω”

{loadposition ba_textlink}

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου ευχήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να γίνει σύντομα καλά, δηλώνοντας πως αναμένει από αυτόν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την ανάρρωσή του.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή του με εκπροσώπους των τουρκοκυπριακών “κοινοβουλευτικών” κομμάτων και απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ερογλου είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά έστειλε μήνυμα μέσω του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Αιντα ότι η Τουρκία πρέπει “να αποσύρει τα πλοία της για τρεις μήνες”. Ανέφερε πως η Τουρκία διεξάγει τις σεισμογραφικές έρευνες εκ μέρους του ψευδοκράτους και πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω επειδή οι Ελληνοκύπριοι το ζητούν αυτό. “Αυτή η προϋπόθεση είναι απαράδεκτη”, είπε.

Ο κ. Ερογλου είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά “πολλή γη” και διερωτήθηκε πού θα ζήσουν οι Τουρκοκύπριοι εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά την δώσει. Θέλουν το Ριζοκάρπασο, τη Μόρφου, όλη τη νότια Μεσαορία και τη μισή βόρεια Μεσαορία, ανέφερε.

Υποστήριξε εξάλλου πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την υποστήριξη που ανάμενε από τη διεθνή κοινότητα σε σχέση με την αναστολή των διαπραγματεύσεων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως κατά τη συνάντηση με τα τουρκοκυπριακά κόμματα αντάλλαξαν απόψεις και αξιολόγησαν “την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε σχέση με τα οκτώ μέτρα” (αντίδρασης για τις παραβιάσεις της Τουρκίας).

Είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, χωρίς οποιαδήποτε προϋπόθεση και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν να εξευρεθεί συμφωνία μέσω της διπλωματίας του “πήγαινε-έλα”.

Υποστήριξε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δημιούργησε κάποιους “τεχνητούς λόγους” για να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας πως αυτό δείχνει πως δεν επιδιώκει μια συμφωνία.

Είπε πως η διπλωματία του “πήγαινε-έλα” θα έχει ως αποτέλεσμα αυτοί που δεν επιθυμούν μια συμφωνία να κερδίσουν χρόνο.

Ανέφερε πως κατά τις συναντήσεις στο Greetree, το Piri Reis έκανε σεισμολογικές έρευνες εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς και πως πλοία των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας βρίσκονται στη Μεσόγειο για πολλά χρόνια.

Ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να ξεκινήσει η τρίτη φάση, να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις μέσα σε μια καθορισμένη χρονική περίοδο και να ανακοινωθεί μια συμφωνία στο λαό, εάν αυτό γίνει εφικτό.

Σε παρατήρηση των δημοσιογράφων πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ασθένησε στις Βρυξέλλες, ο κ. Ερογλου του ευχήθηκε να γίνει σύντομα καλά, προσθέτοντας πως αναμένει από αυτόν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την ανάρρωσή του.

Σε ερώτηση για τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου περί “δυο κρατών”, ο κ. Ερογλου είπε πως εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά ισχυρίζεται πως κατέχει ολόκληρο το νότιο τμήμα του νησιού, αυτό σημαίνει πως ολόκληρο το βόρειο τμήμα ανήκει στους Τουρκοκύπριους.

Ισχυρίστηκε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να καταστήσει τους Τουρκοκύπριους μειονότητα και να στείλει όσους Τούρκους έχουν την “υπηκοότητα” του ψευδοκράτους πίσω στην Τουρκία, προσθέτοντας πως οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να ζήσουν με βάση μια τέτοια λύση.

Εξάλλου, σε δηλώσεις τους οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του Δημοκρατικού Κόμματος, του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος κάλεσαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ