Έρχεται «τσουνάμι» προσφύγων

{loadposition ba_textlink}

Σύριους, Κούρδους και Ιρακινούς που θα αναζητήσουν μια νέα πατρίδα ή έναν ενδιάμεσο σταθμό στην πορεία τους προς τη Δυτική Ευρώπη. Η Γερμανία και η Γαλλία προσπα- θούν να ενισχύσουν τα ελληνικά σύνορα, ώστε να αποτελέσουν το πρώτο ανάχωμα των προσφύγων.

Όσοι όμως χρησιμοποιήσουν τη θαλάσσια οδό πώς θα αναχαιτιστούν; Ποιος αποκλείει η Τουρκία να τους διευκολύνει να κατευθυνθούν στο ψευδοκράτος; Ή και πόσοι θα θελήσουν μόνοι τους να πάνε εκεί από τις ακτές της Συρίας;

Πόσοι θα προσπαθήσουν να πατήσουν το ευρωπαϊκό έδαφος της Δημοκρατίας μας; Υπάρχουν οι υποδομές για την υποδοχή και τη φιλοξενία τους; Σίγουρα όχι. Αφήστε που ανάμεσά τους μπορούν να παρεισφρύσουν και πράκτορες.

Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση. Πόσο ρίσκο είναι να βρεθούν στην Κύπρο απελπισμένοι Κούρδοι που μελλοντικά θα αποτελέσουν άλλοθι για την Τουρκία; Τους είδαμε με τα μάτια μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες την περασμένη Τρίτη. Πώς 100 άτομα μπήκαν μέσα στο κτήριο ξεγυμνώνοντας τα μέτρα ασφαλείας, πως ανέβηκαν στον τρίτο όροφο και στον χώρο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και απαίτησαν να δουν θεσμικούς παράγοντες.

Τα μάτια τους έβγαζαν φωτιές από την απελπισία τους, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν στις δυνάμεις του Ίσις. Έρχεται «τσουνάμι» προσφύγων και θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα ζητώντας άμεσα τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 12/10/2014.