Ε. Βενιζέλος: Η Κύπρος έχει εθνική κυριαρχία και δικαιώματα

{loadposition ba_textlink}

Ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε πως “δυστυχώς, ο κ. Νταβούτογλου επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται μια πολύ απλή πραγματικότητα: ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει, είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, έχει διεθνή νομική προσωπικότητα, έχει εθνική κυριαρχία και εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα”.

Το πιο παράδοξο, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος κατά την έξοδο του χθες από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι ο κ. Νταβούτογλου επικαλείται ως τίτλο για αυτό που κάνει η Τουρκία με το ερευνητικό σκάφος της στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα τη συμφωνία που έχει κάνει η Τουρκία με το ψευδοκράτος.

“Δεν επικαλείται δικά της δικαιώματα ή δικές της διεκδικήσεις η Τουρκία. Αναγνωρίζει ότι αυτό είναι υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ που δεν της ανήκει, αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν κάποια δικαιώματα του ψευδοκράτους. Ε, αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να γίνει δεκτό από κανέναν”, πρόσθεσε.

Δυστυχώς, συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος, δεν βοηθάει με τη συμπεριφορά της η Τουρκία, ούτε τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, ούτε τη δική της ευρωπαϊκή πορεία.

“Της είχα ζητήσει να «ανακρούσει πρύμναν» και αυτό ισχύει και αυτό λένε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, όλες οι μεγάλες χώρες του κόσμου”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ