Γραφείο Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρου: “Να σμικρύνει το χάσμα μεταξύ πολιτών και ευρωβουλευτών”

{loadposition ba_textlink}

Υπάρχει ανάγκη να σμικρύνει το χάσμα μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών και των εκλελεγμένων αρχόντων στην ΕΕ αλλά και σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και παρόλο που οι πολιτικοί αντικρίζονται ως `είδος προς εξαφάνιση`, αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε και να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες και όχι για να διατάσσουμε και να δίνουμε εντολές, δήλωσε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου Cecilia Wikstrom.

Η κ. Wikstrom συμμετείχε την Παρασκευή σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο “Τα δικαιώματα των πολιτών στην ΕΕ και ο ρόλος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο με αφορμή την επίσημη επίσκεψη της Ευρωβουλευτού στο νησί.

Η Ευρωβουλευτής είπε ότι στις πρόσφατες εκλογές για ανάδειξη των μελών του ΕΚ “όλοι χάσαμε και αυτοί που κέρδισαν ήταν οι ξενοφοβικοί, οι σκεπτικιστές και όσοι έχουν εχθρική διάθεση”, στέλλοντας το μήνυμα ότι η Επιτροπή βρίσκεται στην υπηρεσία όλων όσοι διαμένουν στην ΕΕ. Είπε ακόμη ότι αν οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι με τους πολιτικούς τους μπορούν να τους αλλάξουν γιατί είναι στο δικό τους χέρι, τονίζοντας ότι “όλοι έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν”.

Η κ. Wikstrom αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στο ρόλο της Επιτροπής Αναφορών, τις αρμοδιότητές της και τα θέματα τα οποία επιλαμβάνεται. Χαρακτήρισε την Επιτροπή Αναφορών ως το μοναδικό κρίκο που συνδέει τους πολίτες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προσθέτοντας ότι όσα παράπονα και αναφορές γίνονται στην Επιτροπή, τυγχάνουν διερεύνησης και απάντησης σε εύλογο χρονικό διάστημα. “Βεβαίως δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα”, είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της είπε ότι τα παράπονα που δέχεται το γραφείο της είναι χιλιάδες, κάποια εμπεριστατωμένα και συνοδευόμενα από στοιχεία, κάποια όχι και αφορούν ένα ευρύ φάσμα τομέων (περιβάλλον, καταναλωτές, μεταφορές, μειονότητες, μετανάστες κτλ). Η Ευρωβουλευτής τόνισε ότι η Επιτροπή δεν είναι δικαστήριο, ούτε και μπορεί να ανατρέψει δικαστικές αποφάσεις και ούτε ασχολείται με θέματα για τα οποία έχει άμεση αρμοδιότητα το κράτος- μέλος.

Σημείωσε ακόμη ότι παρόλο που οι αποφάσεις της Επιτροπής δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τις χώρες μέλη, στο παρελθόν η ενασχόληση της Επιτροπής με διάφορες υποθέσεις προκάλεσε τη συμμόρφωση κυβερνήσεων και των αρμόδιων Αρχών σε εθνικό επίπεδο. “Πολλές φορές είναι δύσκολο να μας αγνοήσουν και να πετάξουν τις αποφάσεις μας στο κάλαθο των αχρήστων”, είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι καθήκον της Επιτροπής και των μελών της είναι να εξετάσουν και να χειριστούν καταλλήλως όλα τα θέματα που θα φτάσουν κοντά τους και να δώσουν κατευθυντήριες γραμμές για το πως πρέπει να διευθετούνται ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χρηστής διοίκησης.

Επίσης η Ευρωβουλευτής τόνισε ότι υπάρχει πεδίο για διαμάχες και αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών και ότι στη συγκεκριμένη Επιτροπή πρέπει να υπάρχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη ομοφωνία προς όφελος των πολιτών και όχι πολιτικοποίηση των ζητημάτων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης η κ. Wikström δέχθηκε ερωτήσεις για ζητήματα που αφορούν την Κύπρο, όπως το αίτημα για το άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων και επιστροφής των νομίμων κατοίκων της, περιβαλλοντικά θέματα για την Καρπασία και τον Ακάμα αλλά και για θέματα μετανάστευσης, αιτητών ασύλου και προσφύγων, ΛΟΑΤ και άλλα.

Πριν τη συζήτηση της στρογγυλής τραπέζης η Ευρωβουλευτής άκουσε τα αιτήματα ομάδων μεταναστών από τη Συρία και το Ιράν που βρίσκονται στην Κύπρο, εκπρόσωποι των οποίων είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το Σπίτι της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ