Η Γαλλία υποστηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους

{loadposition ba_textlink}

Η Κύπρος έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει ελεύθερα τους φυσικούς της πόρους, δηλώνει το Παρίσι, επισημαίνοντας πως είναι απαραίτητο οι δύο πλευρές να απέχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πως είναι σημαντικό να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

“Η θέση μας είναι σαφής σχετικά με το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει ελεύθερα τους φυσικούς της πόρους” ανέφερε εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με την Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας στη Λευκωσία.

“Σε περίπτωση που επιτευχθεί διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, πράγμα που ευχόμαστε, σύμφωνα με τις παραμέτρους που συμφωνήθηκαν με τα Ηνωμένα Έθνη, θα υπάρξει μια δίκαιη κατανομή των πλεονεκτημάτων των φυσικών πόρων του νησιού” πρόσθεσε.

Ανέφερε πως “ενώ δημιουργήθηκε μια δυναμική από την υιοθέτηση της κοινής δήλωσης στις 11 Φεβρουαρίου, είναι απαραίτητο τα μέρη να απέχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων”.

“Είναι σημαντικό να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης, το οποίο θα καταστούσε δυνατή τη σύντομη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων” είπε ο Εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, συμπληρώνοντας πως η Γαλλία ανανεώνει την υποστήριξή της στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Espen Barth Eide.

Πηγή:KYΠΕ