“Η ψωρίαση δεν είναι μεταδότικη”

 

Είναι μια συχνή χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που προσβάλει περίπου το 2-3% του πληθυσμού. Κατ´ αναλογία υπολογίζεται ότι στη Κύπρο περίπου 15000 άτομα πάσχουν από κάποια μορφή ψωρίασης. Άνδρες και γυναίκες προσβάλλονται εξίσου ενώ οι συνήθεις ηλικίες έναρξης είναι μεταξύ 20 με 45 ετών. Στο 75% των ασθενών εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών, αλλά γενικά η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η ψωρίαση μπορεί να φαίνεται ότι προσβάλλει μόνο επιφανειακά το δέρμα, αλλά στη νόσο υπάρχει συμμετοχή και του ανοσοποιητικού συστήματος. Εμφανίζονται κνησμώδεις ερυθρές πλάκες με λέπι στην επιφάνεια τους λόγω ανώμαλου πολλαπλασιασμού των κυττάρων της επιδερμίδας που προκαλείται από διαταραχή στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Η σοβαρότητα της ψωρίασης ποικίλλει από άτομο σε άτομο άνθρωπο. Δερματικές βλάβες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, με πιο συχνές εντοπίσεις το τριχωτό κεφαλής, τους αγκώνες, τα γόνατα, την οσφύ και τα άκρα.

Υπάρχουν πολλές μορφές ψωρίασης. Η πιο συνηθισμένη είναι η κατά πλάκας ψωρίαση (κοινή ψωρίαση) η οποία εμφανίζεται στο 85% περίπου όλων των ασθενών με ψωρίαση. Άλλες μορφές είναι η σταγονοειδής, η ερυθροδερμική, η φλυκταινώδης (εντοπισμένη και γενικευμένη) και η ψωρίαση των νυχιών.

Η ψωρίαση ως χρόνια αυτοάνοση νόσος που είναι παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις. Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις είναι: η κατάχρηση αλκοόλ, εποχιακές λοιμώξεις, τραύματα στο δέρμα, το στρες και κάποιες κατηγορίες φαρμάκων.

Άτομα με μέτριας και σοβαρής μορφής ψωρίαση έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια εκ των πιο κάτω συννοσηροτήτων: αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία. Γι’ αυτό και σαν Δερματολογική Εταιρεία κρίνουμε ότι επιβάλλεται η απρόσκοπτη παρακολούθηση των ασθενών αυτών από δερματολόγο. Ο δερματολόγος μπορεί να συμβουλεύσει τον ασθενή για την πιο κατάλληλη θεραπεία. Η σωστή θεραπεία, η σωστή στάση ζωής και ο έλεγχος των συννοσηροτήτων που συνοδεύουν τις σοβαρές μορφές ψωρίασης αποτελούν την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νόσου.

Για την αντιμετώπιση της ψωρίασης υπάρχουν οι τοπικές θεραπείες και οι συστηματικώς χορηγούμενες θεραπείες. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται νέες συστηματικές θεραπείες, οι ανοσοτροποιητικές, που στόχο έχουν την ρύθμιση του τμήματος του ανοσοποιητικού συστήματος που διαταράσσεται κατά την εκδήλωση της ψωρίασης.

Η τακτική παρακολούθηση από το δερματολόγο δεν επιβάλλεται μόνο λόγω της χρονιότητας της νόσου, αλλά και για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και της ανεκτικότητας της φαρμακευτικής αγωγής.
Στόχοι μας στη Κύπρο για την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης είναι και ενημέρωση του κοινού για τη νόσο, η διάδοση του μηνύματος ότι η ασθένεια ΔΕΝ είναι μεταδοτική, και η αποδοχή των πασχόντων από το κοινωνικό σύνολο.

Στη διάσκεψη τύπου που δόθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Hilton Park μέλη του ΔΣ της ΔΑΕΚ μίλησαν για τη ψωρίαση, τις θεραπείες αλλά και τις επιδράσεις που έχει η ασθένεια στους ασθενείς, σε οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο. Στη συνέχεια, ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση κατέθεσαν τα βιώματά τους και την δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, εξ αιτίας της ασθένειας και της έλλειψης ενημέρωσης του κοινού.

Στα πλαίσια της φετινής της καμπάνιας, η Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία Κύπρου διοργάνωσε φωτογράφιση προσωπικοτήτων με ασθενείς με στόχο να αποδείξουμε και έμπρακτα την αποδοχή των ατόμων που υποφέρουν από ψωρίαση. Η προσέλευση του κοινού ήταν τόσο στη διάσκεψη όσο και στη φωτογράφιση αθρόα, ενώ τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία του ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, όπως και προσωπικότητες της Κύπρου, μεταξύ των οποίων και οι Σοφοκλής Κασκαούνιας, Κωστάκης Κωνσταντίνου, ΚατερίναΧριστοφίδου και Μαρίνα Βρόντη.

Επιπρόσθετα, μέλη της ΔΑΕΚ θα βρίσκονται την Κυριακή 2/11 στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, όπου θα ενημερώνουν το κοινό για την ασθένεια, ενώ παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με αγαπημένες προσωπικότητες στο Photobooth και να διαδώσουν μέσω της σελίδας της καμπάνιας στο Facebook ότι Ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική.

Ευχαριστίες στο μεγάλο χορηγό μας που είναι η εταιρεία Pfizer, στους χορηγούς επικοινωνίας ΡΙΚ και εφημερίδα Πολίτης, καθώς και στον Δήμο Λευκωσίας που έχει θέσει την καμπάνια μας υπό την αιγίδα του.