Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ απορρίπτει το κυβερνητικό ν/σ για την ΤΑ

{loadposition ba_textlink}

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το θέμα συζητήθηκε κατά τη κοινή συνεδρία των Παγκύπριων Κλαδικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Συμβουλίων Αποχετεύσεως και των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΠΕΟ στη Λευκωσία.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ αναφέρει ότι με βάση το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης «οι Δήμοι και οι Κοινότητες διατηρούνται σαν διακοσμητικό στοιχείο εφόσον τους αφήνει στην ουσία χωρίς αρμοδιότητες. Οι ευθύνες τους περιορίζονται στο να πραγματοποιούν τους γάμους και να διαχειρίζονται τα κοιμητήρια και τις σχολικές εφορείες χωρίς αυτό να είναι διευκρινισμένο».

Αναφέρει, επίσης, ότι «η προβολή της θέσης ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνουν εξοικονομήσεις δεν αποδεικνύεται ούτε τεκμηριώνεται με οποιαδήποτε μελέτη και είναι πολύ πιθανόν το κόστος να είναι περισσότερο. Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα υπάρχει μικρή εξοικονόμηση», προσθέτει, «αυτή θα αποβεί σε βάρος του πολίτη που θα βρίσκεται πλέον πολύ μακριά από τα κέντρα αποφάσεων και δεν θα μπορεί να επιλύει τα καθημερινά του προβλήματα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ «έχοντας την εμπειρία των εργαζομένων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησης των πολιτών και γνωρίζοντας τις ανάγκες της κοινωνίας τάσσεται ανεπιφύλαχτα με τη φιλοσοφία της διεύρυνσης της άμεσης δημοκρατίας και της παροχής περισσότερων αρμοδιοτήτων στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση απορρίπτοντας στην ολότητα του το προτεινόμενο Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης».

Ταυτόχρονα, συνεχίζει, «είναι έτοιμη να συμβάλει με συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις στον πραγματικό εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχοντας αυτά κατά νου, δεν της διαφεύγει το γεγονός ότι μέσα από την πρόταση νόμου της Κυβέρνησης είναι αδιευκρίνιστο το μέλλον των εργαζομένων παρά το γεγονός ότι κατά γενικό τρόπο προβλέπει τη μεταφορά τους στο Δευτεροβάθμιο Όργανο στο οποίο όμως παρέχεται η εξουσία να καθορίζει τον αριθμό των οργανικών θέσεων».

Αναφέρει ακόμη ότι «δεν γίνεται καμιά αναφορά στις Συλλογικές Συμβάσεις ενώ απεναντίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις μέσα από τις πρόνοιες του Νομοσχεδίου για τη δημιουργία εταιρειών για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρονται».

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ «θα ταχθεί με όλες εκείνες τις δυνάμεις που ανεξάρτητα παραταξιακής ή ιδεολογικής τοποθέτησης θεωρούν την προτεινόμενη αναδιάρθρωση σαν καταστροφική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα αντιδράσει μαζί τους προκειμένου να διασφαλιστεί ο πραγματικός ρόλος της. Ταυτόχρονα, δεν θα επιτρέψει μέσα από την όποια διαδικασία να θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να κινδυνεύσουν εργασιακοί θεσμοί και τα ωφελήματα», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ