Υπ. Δικαιοσύνης: Η Κυβέρνηση προχωρεί με μέτρα για καταστολή της βίας στα γήπεδα

{loadposition ba_textlink}

Η Κυβέρνηση προχωρεί σταδιακά στην υλοποίηση του πακέτου μέτρων που έχει εξαγγείλει, για την πρόληψη και καταστολή της βίας στα γήπεδα, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τον Χουλιγκανισμό στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Λευκωσία ο Υπουργός Δικαιοσύνης, είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι η η Κυβέρνηση προχωρεί με “την επεξεργασία κοινωνικών προγραμμάτων πρόληψης των φαινομένων χουλιγκανισμού, της παραβατικότητας και της βίαιης συμπεριφοράς, ώστε η εφαρμογή τους να αρχίσουν εντός του 2015”.

Πρόσθεσε ότι “στοχεύουμε στην εμπλοκή των ίδιων των σωματείων, στη βοήθεια μέντορα, προσωπικοτήτων του ποδοσφαίρου, σε προγράμματα επικοινωνίας φιλάθλων από διαφορετικές ομάδες, προγράμματα που θα προκαλέσουν κάθε φίλαθλο – οπαδό να σκέφτεται πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια σε σχέση με το ποδόσφαιρο, να σκεφτεί τις συνέπειες για την ομάδα του και τους κινδύνους για τους φιλάθλους ή οπαδούς της άλλης ομάδας”.

Ο κ. Νικολάου είπε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση, θα προχωρήσει με την “εφαρμογή μέτρων πρόληψης της ψυχολογίας του όχλου που επικρατεί εντός και εκτός των γηπέδων που δημιουργεί η αίσθηση της ομαδικής ανωνυμίας, της ανευθυνότητας, του μιμητισμού και της μετατόπισης της ευθύνης”.

Ανέφερε ότι “για το σκοπό αυτό, εκτός από τα ποινικά μέτρα που έχουν περιληφθεί στο σχετικό Νόμο, προχωρούμε με την προετοιμασία έκδοσης της κάρτας φιλάθλων και τήρησης του Κεντρικού Μητρώου από τον ΚΟΑ, την κατάργηση της ανωνυμίας των φιλάθλων με την εφαρμογή κατάλληλου συστήματος ταυτοποίησης, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων και την αποφυγή της οποιασδήποτε μορφής φακελώματος”.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι θα τροχιοδρομείται και η “ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων βίας στα γήπεδα, με την προσαγωγή του συλληφθέντος εντός 24 ωρών ενώπιον του Δικαστηρίου και την επιβολή αποκλεισμού από τα γήπεδα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και σε περίπτωση καταδίκης τον αποκλεισμό του καταδικασθέντος για περίοδο που υπερβαίνει τους έξι μήνες”.

“Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο που έχει ανακοινωθεί, αναμένονται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για οποιονδήποτε προτίθεται να διασαλεύσει τη δημόσια τάξη και να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας στους αθλητικούς χώρους, ώστε αυτοί να είναι πλέον φιλικοί προς τις οικογένειες και σε παιδιά, προς όσους αγαπούν το άθλημα, και να τους διατηρήσουν μακριά από βίαιες και απρεπείς συμπεριφορές”, είπε, καταλήγοντας.

Από την πλευρά της η Κρίστα Θεοφανοπούλου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Galastyle & Νεανικής Εφημερίδα Click, που ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, σε δική της ομιλία είπε ότι “στόχος μας δεν είναι σε καμία περίπτωση να στιγματίσουμε καμία κοινωνική ομάδα
οπαδών ή οργανωμένων συνόλων των ομάδων, αντιθέτως, ξέρουμε ότι κύριος στόχος και σκοπός των οργανωμένων είναι να στηρίξουν την ομάδα τους με πρωτότυπους κατά καιρούς τρόπους όπως τεράστια πανό,κορεό κτλ”.

Ανέφερε, επίσης, ότι “δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τις πράξεις χουλιγκανισμού που συμβαίνουν στα κυπριακά γήπεδα, οι οποίες γίνονται ναι μεν απο λίγους, στιγματίζουν όμως τους πολλούς και επαναλαμβάνω ότι Χούλιγκαντ και οργανωμένοι οπαδοί είναι δυο διαφορετικές έννοιες”.

Πηγή: ΚΥΠΕ