Υπ. Δικαιοσύνης: “Σε πολιτικό προσωπικό τα γραφειακά καθήκοντα της Αστυνομίας”

{loadposition ba_textlink}

Η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και επιδιώκει τη συνεργασία της Αστυνομίας με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες στο πλαίσιο της μεταρρύθμισής τους θα πρέπει να αναλάβουν νέα καθήκοντα, ώστε η Αστυνομία να επικεντρωθεί στο επιχειρησιακό της έργο για δίωξη του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, δήλωσε το απόγευμα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Μιλώντας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, με τη συμμετοχή Δημάρχων, μελών των Δημοτικών Συμβουλίων και εκπροσώπων των 108 κοινοτήτων της Επαρχίας Λεμεσού, ο κ. Νικολάου διεμήνυσε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να επενδύσει στην κοινοτική αστυνόμευση, ως ένα μέτρο ενδυνάμωσης του αισθήματος ασφάλειας “όλων ανεξαιρέτως των πολιτών”, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να καλυφθεί μέσα από το θεσμό του “παρατηρητή της γειτονιάς”, ολόκληρη η Κύπρος.

“Σήμερα έχουμε περίπου 33,000 παρατηρητές της γειτονιάς και καλύπτουμε συνολικά περιοχές με 630 χιλιάδες κατοίκους, ενώ στόχος μας είναι να καλύψουμε ολόκληρη την Κύπρο, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία αποτελεί το βασικότερο κρίκο που μπορεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο προστασίας της τοπικής κοινωνίας”, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του θεσμού είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς στις γειτονιές που έχει εφαρμοστεί έχει παρατηρηθεί μείωση της εγκληματικότητας κατά 30 με 40%, ποσοστά τα οποία θα μπορούσαμε να έχουμε και στη μείωση των πυρκαγιών με την εφαρμογή του θεσμού του “εθελοντή πυροσβέστη”, που όπως τόνισε, θα πρέπει να παράλληλα να προωθηθεί, με έμφαση την ύπαιθρο.

Πέραν του θεσμού του “παρατηρητή της γειτονιάς”, συνέχισε ο κ. Νικολάου, το Υπουργείο προωθεί την αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος συναγερμού της Αστυνομίας ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους πολίτες το επιθυμούν, να συνδέσουν με μικρό συνδρομητικό κόστος τα υποστατικά τους και οι διωκτικές αρχές να μπορούν να ανταποκρίνονται “έξυπνα και στοχευμένα”.

“Αναβαθμίζουμε το σύστημα ούτως ώστε να μπορεί να δεχθεί απεριόριστο αριθμό συνδέσεων και να μπορεί να ανταποκρίνεται μέχρι 2 χιλιάδες κλήσεις την ώρα”, είπε και εξέφρασε την άποψη πως “εφόσον ανταποκρινόμαστε σε τέτοια χρονικά πλαίσια, που να μην επιτρέπουν στον άλλο να κλέψει, πιστεύουμε πως αυτό το σύστημα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε σημείο που τα υποστατικά αυτά θα αποτελούν στοιχείο προς αποφυγή για τις όποιες παράνομες ενέργειες”.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για μετάθεση αρμοδιοτήτων προς τις Τοπικές Αρχές, ώστε η Αστυνομία να μπορέσει να επιτελέσει το έργο της κατά του σοβαρού εγκλήματος ως μια καθαρά επιχειρησιακή μονάδα.

Η ευθύνη για θέματα που δεν αφορούν την καταστολή και πρόληψη του εγκλήματος, όπως έλεγχοι σε νυχτερινά υποστατικά για θέματα ηχορύπανσης, αδειών λειτουργίας και καπνίσματος, θα πρέπει να αναληφθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της, είπε ο κ. Νικολάου και πρόσθεσε ότι τα έσοδα από τέτοια εξώδικα θα πρέπει να καταλήγουν στα ταμεία των ίδιων των Τοπικών Αρχών.

Με γνώμονα δε την οικονομική περισυλλογή και τη μείωση των δημοσιονομικών δαπανών, πρόσθεσε, “θα αναθέσουμε τα γραφειακά καθήκοντα σε πολιτικό προσωπικό από τη δημόσια υπηρεσία, ώστε να εξοικονομηθούν άτομα από τη δημόσια υπηρεσία και να αξιοποιηθούν στην Αστυνομία, η οποία θα μπορεί από την πλευρά της να ανταποκριθεί πλήρως ως επιχειρησιακή μονάδα”.

Σύμφωνα εξάλλου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, η Αστυνομία έχοντας θέσει ως βασική προτεραιότητα τη δίωξη του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, όπως ο παράνομος τζόγος και τα ναρκωτικά, “έχει κάνει τόσες επιχειρήσεις τον τελευταίο χρόνο που δεν έχουν γίνει τα προηγούμενα 15 χρόνια”.

Πηγή: ΚΥΠΕ