Υπ. Γεωργίας: Απαραίτητη η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας

{loadposition ba_textlink}

Η «Πράσινη» Διάσταση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξάμηνου (οικονομική διακυβέρνηση), αλλά και της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», ήταν το βασικό θέμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης.

Σε παρέμβασή του στη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι απαραίτητοι παράγοντες για μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία είναι η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας, καθώς και η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ο καθορισμός ευρωπαϊκού στόχου αποδοτικότητας των πόρων μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα μετάβασης σε μια πιο πράσινη οικονομία νοουμένου ότι θα γίνει την κατάλληλη στιγμή και εφόσον θα έχουν τεθεί οι σωστές βάσεις και έχουν αναπτυχθεί αντιπροσωπευτικοί δείκτες καταμέτρησης, υπογράμμισε. Θεωρούμε ότι αποτελεί ένα στόχο που οφείλουμε να μελετήσουμε σε μεταγενέστερο στάδιο, είπε ο κ. Κουγιάλης υποστηρίζοντας ότι, επί του παρόντος, οι προσπάθειες των κρατών-μελών πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη των υφιστάμενων δεσμεύσεων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Σε συζήτηση προσανατολισμού για τη Δέσμη Μέτρων για την Κυκλική Οικονομία και τα Απόβλητα, ο κ. Κουγιάλης τόνισε ότι η Κύπρος συμφωνεί με τη γενική φιλοσοφία των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επεσήμανε, όμως, ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί κρίνονται ιδιαίτερα φιλόδοξοι και υψηλοί, και δημιουργούν ανησυχίες για τη δυνατότητα επίτευξής τους στα χρονικά περιθώρια που έχουν καθοριστεί. Παράλληλα, ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε την ανάγκη να ληφθούν επαρκώς υπόψη οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Ευρώπη όπου ορισμένα κράτη μέλη έχουν αναπτυγμένες υποδομές και βρίσκονται κοντά στους προτεινόμενους στόχους, ενώ άλλα, όπως η Κύπρος, βρίσκονται στα αρχικά στάδια.

Το Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, Συμπεράσματα που αφορούν την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επικείμενη συνάντηση των κρατών μερών της Σύμβασης για την Κλιματική Αλλαγή η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Περού τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ