ΥΠΕΣ: “Μειώση των κυνηγετικών εξορμήσεων από 17 σε 13”

{loadposition ba_textlink}

Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αύξηση του θηράματος που μειώνεται διαρκώς, είπε την Παρασκευή ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ανακοινώνοντας παράλληλα τη μείωση των κυνηγετικών εξορμήσεων από 17 σε 13 για φέτος, ενώ ζήτησε αυστηρότερες ποινές για τη λαθροθηρία.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χάσικος μιλούσε μετά από σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τους εκπροσώπους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής και την Υπηρεσία Θήρας.

«Για φέτος, πρέπει να γίνουν κάποιες θυσίες. Θα πρέπει να μειωθούν οι (κυνηγετικές) εξορμήσεις και συγκεκριμένα, από 17 να μειωθούν στις 13» είπε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στα μέτρα για αύξηση του θηράματος, είπε ότι θα δοθούν σε κυνηγετικούς συλλόγους περίπου 50.000 πέρδικες για εκτροφή, οι οποίες θα απελευθερώσουν στη συνέχεια, ενώ θα υπάρξει πιο στενή αστυνόμευση σε σχέση με τη λαθροθηρία.

Απευθυνόμενος εξάλλου στους Δικαστές, διερωτήθηκε γιατί τα πρόστιμα που επιβάλλονται για λαθροθηρία είναι τόσο χαμηλά, προσθέτοντας ότι οι ποινές πρέπει να είναι πολύ πιο αυστηρές.

Αναφορικά με την την αστυνόμευση κατά της λαθροθηρίας, είπε ότι το κυνήγι δεν μπορεί να τεθεί τώρα ως προτεραιότητα, πρόσθεσε όμως ότι θα εξεταστούν τρόποι ενίσχυσης της προσπάθειας αυτής.

Απέρριψε τέλος ότι τα μέλη της Υπηρεσίας Θήρας ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την αστυνόμευση των αμπελοπουλιών.

«Δεν ξέρω τι γινόταν παλιότερα, αλλά, σήμερα, δεν συμβαίνει αυτό», είπε ο κ. Χάσικος, ενώ αναφέρθηκε και στη μείωση φέτος κατά 50% των πυρκαγιών, λέγοντας ότι «δεν οφείλεται μόνο στην τύχη», αλλά είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς της Υπηρεσίας Θήρας και των άλλων υπηρεσιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ