ΥΠΕΞ: “Κινήσαμε γη και ουρανό” για τις ενέργειες κατά των τουρκικών προκλήσεων

{loadposition ba_textlink}

Λύπη εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης γιατί η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις αλλά και γιατί “η διεθνής κοινότητα δεν έχει εξεύρει εκείνους τους τρόπους που θα την ανακαλέσει στην τάξη”.

Σε σημερινές δηλώσεις του στη Λεμεσό όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στους εορτασμούς για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι προκλήσεις δεν θα σταματήσουν το ενεργειακό πρόγραμμα όπως έχει καταστρωθεί.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το σημερινό μήνυμα για τον Κυπριακό λαό είναι το μήνυμα του θάρρους με το οποίο θα μπορέσουμε να υπερβούμε τις παρούσες δύσκολες και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.

Συγκεκριμένα είπε πως “για τον κυπριακό λαό το σημερινό μήνυμα είναι το μήνυμα του θάρρους, ότι οι παρούσες δύσκολες συνθήκες που περνά η Κύπρος μας για ακόμα μια φορά, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι μικρή και φιλειρηνική, θα μπορέσουμε να τις υπερβούμε και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά, κυρίως όσον αφορά την απόλαυση των δικαιωμάτων μας, όπως αυτά καθορίζονται από τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και το Διεθνή Νόμο, αλλά και γενικότερα για την απελευθέρωση όλων των σκλαβωμένων εδαφών της πατρίδας μας”.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του γιατί η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις αλλά και γιατί “η διεθνής κοινότητα δεν έχει εξεύρει εκείνους τους τρόπους που θα την ανακαλέσει στην τάξη”.

“Εμείς όμως δεν πρόκειται να θεωρήσουμε ότι αυτές οι προκλήσεις θα σταματήσουν το ενεργειακό πρόγραμμα όπως έχει καταστρωθεί και η εταιρεία ΕΝΙ θα συνεχίσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα των γεωτρήσεων της”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα προς το διεθνή παράγοντα, ο κ. Κασουλίδης απάντησε “κινήσαμε γη και ουρανό”.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σχολίασε επίσης την αυριανή συνάντηση με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ελλάδας, λέγοντας πως “το γεγονός ότι θα βλέπετε να διεξάγεται μια τριμερής διάσκεψη Αιγύπτου-Ελλάδος- Κύπρου, το γεγονός ότι θα βλέπετε να γίνονται προσπάθειες να αποτελέσουμε τον πυρήνα και το μοντέλο για επέκταση της συνεργασίας με όσες χώρες της περιοχής το επιθυμούν, με στόχο τη σταθερότητα και την ασφάλεια, αυτό είναι ένα μεγάλο γεγονός από μόνο του”.

Πηγή: ΚΥΠΕ