ΥΠΕΞ: “Θέμα στην Κομισιόν θα θέσει ο ΠτΔ για τις τουρκικές προκλήσεις”

{loadposition ba_textlink}

Σε ενημέρωση των εταίρων για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, προέβη σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Στο πλαίσιο συζήτησης για το ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία ως αποτέλεσμα της δράσης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και στις τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι όσοι προθυμοποιούνται να συμμετάσχουν στην μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορούν ταυτόχρονα να επιδιώκουν την εκπλήρωση δικής τους εθνικής ατζέντας, η οποία, μάλιστα, να στρέφεται εναντία στα συμφέροντα άλλων μελών του Συνασπισμού. Αφού εξήρε την ηρωική αντίσταση των Κούρδων στο Κομπανί και κάλεσε τους ομολόγους του να μην αφήσουν την πόλη-σύμβολο να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, στηλίτευσε το ρόλο της Τουρκίας για την ενίσχυση και τη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους.

Στη συνέχεια, ο κ. Κασουλίδης κατήγγειλε τις τουρκικές ενέργειες που, όπως είπε, παραβιάζουν με τον πιο προκλητικό τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και παρενοχλούν την καθόλα νόμιμη δραστηριότητα μιας, ευρωπαϊκών συμφερόντων, εταιρείας. Η Άγκυρα, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες της αφού σήμερα προχώρησε σε ουσιαστική υλοποίηση των απειλών της με την ενεργοποίηση της οδηγίας NAVTEX και έναρξη ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σχετικά με την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς να αναστείλει τη συμμετοχή της στις συνομιλίες που διεξάγονται για το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι πραγματικά λυπηρό γιατί, παρά την καλή θέληση που επέδειξε η ελληνοκυπριακή πλευρά, η Τουρκία επέλεξε να προβεί σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες τέσσερις μόνον μέρες πριν την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, δυναμιτίζοντας με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή μας στις συνομιλίες.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε κλείνοντας στους ομολόγους στην πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να εγείρει το θέμα στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 23 και 24 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ