ΥΠΟΙΚ: “Μετά από αρκετά χρόνια το δημόσιο χρέος ακολουθεί πτωτική πορεία”

{loadposition ba_textlink}

Τα χθεσινά αποτελέσματα των stress tests για τις κυπριακές τράπεζες σηματοδοτούν την οριστική σταθεροποίηση του τραπεζικού μας συστήματος το οποίο, την περίοδο 2011-2013, είχε οδηγηθεί στα όρια της κατάρρευσης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι το δημόσιο χρέος, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, ακολουθεί πτωτική πορεία.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι “οι κυπριακές τράπεζες, περιλαμβανομένης της Συνεργατικής, εισέρχονται στην Τραπεζική Ένωση και στην άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με κεφαλαιουχική επάρκεια, με ενισχυμένο το εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, με νέες καθαρές διοικήσεις και διευθύνσεις, με σημαντική συμμετοχή ξένων επενδυτών και κυρίως, με δυνατότητα να συμβάλουν στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας”.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι “προκλήσεις παραμένουν και σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τη διαχείριση του αλόγιστου υπερδανεισμού των προηγούμενων ετών αλλά και των συνεπειών από λανθασμένες πολιτικές και εποπτικές αποφάσεις της περιόδου εκείνης”, προσθέτοντας ότι “γι` αυτό και δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός ή η πανηγυρική διάθεση, ούτε όμως επιτρέπεται ο μηδενισμός και η άρνηση”.

“Κυρίως, δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για συνέχιση της ανεύθυνης φημολογίας σε σχέση με το τραπεζικό μας σύστημα. Αυτό που επιβάλλεται είναι η συνέχιση της προσπάθειας σε όλα τα επίπεδα, με σοβαρότητα και αυτοπεποίθηση”, είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε, επίσης, ότι “οι διαδοχικές αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης αποτελούν αντανάκλαση της καταγεγραμμένης πλέον διόρθωσης της οικονομίας μας. Η ύφεση έχει διανύσει τον κύκλο της, η ανεργία για πρώτη φορά από το 2008 καταγράφει πτώση και τα δημόσια οικονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο”.

“Έχουμε όμως ακόμη δρόμο να διανύσουμε και πρέπει με συναίσθηση της ευθύνης να συνεχίσουμε”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “δεν υπάρχει χρονικός προσδιορισμός για την άρση των τελευταίων περιορισμών που είχαν επιβληθεί το 2013”, προσθέτοντας ότι “σταδιακά θα συνεχίσουμε μέχρι την πλήρη άρση των περιορισμών αυτών”.

Σε ερώτηση για το τί θα πρέπει να περιμένει από τούδε και στο εξής ο Κύπριος πολίτης, ο Υπουργός είπε ότι “ ο Κύπριος πολίτης θα πρέπει να αναμένει και να απαιτεί τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τις πολιτικές δυνάμεις και από όλους όσοι έχουν ρόλο και συμμετοχή στη διαχείριση της τύχης αυτού του τόπου, να συνεχίσουν την προσπάθεια με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αξιοπιστία και με αυτοπεποίθηση για να οδηγήσουμε τον τόπο μας σε έξοδο από τα τραγικά αδιέξοδα”.

Είπε, επίσης, ότι τώρα πρέπει οι προσπάθειες να συνεχιστούν προς την κατεύθυνση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της μείωσης των επιτοκίων.

Όπως είπε, τα επιτόκια σήμερα βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από ποτέ προηγουμένως, “αλλά εξακολουθούν να παραμένουν ψηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο γι αυτό και μας ενδιαφέρει η συνέχιση της προσπάθειας για εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών ως απαραίτητο συστατικό και επόμενο βήμα για την πλήρη αποκατάσταση της δυνατότητας του τραπεζικού μας συστήματος να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός είπε ότι “παρόλο που σε επίπεδο συστήματος τα δάνεια εξακολουθούν να είναι περισσότερα από τις καταθέσεις, σε επίπεδο τραπεζών, υπάρχουν τράπεζες που έχουν αυξημένη διαθέσιμη ρευστότητα – περισσότερη από άλλες – και συνεπώς θεωρώ ότι ήδη διαμορφώνονται οι συνθήκες για να μπορέσει να επαναρχίσει η προσφορά πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία, με απαραίτητη όμως προϋπόθεση να υπάρχουν αξιόπιστες προτάσεις για χρηματοδότηση”.

Ξεκαθάρισε ότι “η εποχή που τα δάνεια παραχωρούνταν αλόγιστα και αναλαμβάνονταν ανεύθυνα δεν πρέπει να επιστρέψει και δεν θα επιστρέψει”.

Σε ερώτηση σχετικά με το δημόσιο χρέος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “το δημόσιο χρέος είχε -στη βάση κάποιων εκτιμήσεων και του ΔΝΤ και της Τρόικας -εκτιμηθεί ότι θα έφτανε στο ποσοστό του 126%-127% το 2015, επειδή ακριβώς είχε προϋπολογιστεί η άντληση ολόκληρου του ποσού του 1 δισ. ευρώ για την παραπέρα στήριξη του τραπεζικού συστήματος”.

“Το γεγονός πως δεν θα χρειαστεί η άντληση ούτε ενός ευρώ για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος σε συνδυασμό και με την ευρωπαϊκή απόφαση για αναθεώρηση του μεγέθους του ΑΕΠ, έχει οδηγήσει το χρέος σε ένα βιώσιμο ποσοστό, λίγο πιο πάνω από το 100% (συγκεκριμένα στο 105%)”, σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι “κυρίως μέσα από την πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική, αλλά και την επίδοση της πραγματικής οικονομίας, το δημόσιο χρέος ακολουθεί πτωτική και όχι ανοδική πορεία για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια”.

Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το γεγονός αυτό ως πάρα πολύ σημαντικό “κυρίως έναντι των διεθνών αγορών και σε σχέση με την προσπάθεια μας οριστικά να αποκαταστήσουμε τη δυνατότητα της κυπριακής Δημοκρατίας να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τις αγορές χωρίς εξαρτήσεις σε κανέναν τρίτο”.

Πηγή: ΚΥΠΕ