Υπουργείο Εμπορίου: Δωρεάν διαδίκτυο σε όλες τις κοινότητες της Κύπρου

{loadposition ba_textlink}

Σε πορεία υλοποίησης βρίσκεται το θέμα της δημιουργίας ελεύθερης ζώνης διαδικτύου, με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, τα οποία εξέτασαν σήμερα το θέμα, να ευελπιστούν ότι πολύ σύντομα οι πολίτες, αλλά και οι τουρίστες, θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε κεντρικά σημεία των πόλεων, σε τουριστικές περιοχές, καθώς και σε περιοχές όπου υπάρχουν φοιτητές.

Το θέμα οδηγείται την προσεχή Παρασκευή στο Υπουργείο Εμπορίου, όπου θα συζητηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και πιστεύεται ότι θα υπάρξει δυνατότητα τελικής κατάληξης και τελικής πρότασης για υλοποίηση και εφαρμογή των ελεύθερων ζωνών δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο, σε όλες τις κοινότητες της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λεύτερης Χριστοφόρου, είπε πως “ο βασικός και σημαντικός στόχος, που θέσαμε εδώ και χρόνια, φαίνεται ότι βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης και είναι με χαρά σήμερα, που οι πάροχοι, το κράτος και όλοι οι εμπλεκόμενοι βρίσκουν τη χρυσή τομή, για να αρχίσει ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία ελεύθερης ζώνης διαδικτύου, ξεκινώντας από τις κοινότητες, ούτως ώστε να δημιουργηθούν σημεία ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο, για όλους τους πολίτες, ντόπιους και ξένους”.

Όπως πρόσθεσε, “η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό τον τομέα και ουσιαστικά να είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δίδει την ευχέρεια και τη δυνατότητα σε όλη την έκταση της Κύπρου, αρχίζοντας από τις κοινότητες, να υπάρχει αυτή η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο”.

“Αυτό το σημαντικό πλέον αγαθό της τεχνολογίας να το απολαμβάνει ολόκληρη η κοινωνία και δη η Κύπρος, που είναι τουριστική, να έχει την ευχέρεια και τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο”, σημείωσε.

Ταυτόχρονα, ανέφερε πως η Επιτροπή Εμπορίου θεωρεί πολύ ορθή την πρόταση να δοθεί η ευχέρεια και η δυνατότητα σε όλους τους Κύπριους φοιτητές να έχουν κωδικούς ελεύθερης δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο.

“Είναι ένα σημαντικό μέτρο”, είπε ο κ. Χριστοφόρου, “προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ψηφιακής τεχνολογίας και της ευχέρειας και της δυνατότητας στους Κύπριους φοιτητές να απολαμβάνουν δωρεάν αυτό το σημαντικό και χρήσιμο εργαλείο που έχουν”.

Ανέφερε, επίσης, ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια καθορίστηκε τελική συνάντηση με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς την Παρασκευή στο Υπουργείο Εμπορίου, σημειώνοντας ότι ευελπιστουν πως εκεί θα υπάρξει η ευχέρεια και η δυνατότητα τελικής κατάληξης και τελικής πρότασης, για υλοποίηση και εφαρμογή.

Είπε πως αν υπάρχει τελική κατάληξη σε δύο μήνες θα υπάρχει η ευχέρεια και η δυνατότητα να λειτουργήσουν οι ελεύθερες ζώνες δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο, σε όλες τις κοινότητες της Κύπρου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως η μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό για τη δημιουργία ελεύθερης ζώνης διαδικτύου σε κοινότητες και στις αστικές περιοχές φτάνει προς το τέλος της, για να προσθέσει πως μετά από αρκετές προσπάθειες και αρκετές πιέσεις και διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι θα καταλήξουν.

Ανέφερε ακόμα πως το ΑΚΕΛ χαιρετίζει το γεγονός ότι έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό οι επαφές του ψηφιακού πρωταθλητή μαζί με τους παρόχους και τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη και είπε πως φαίνεται ότι καταλήγουν σε συμφωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

“Την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει συζήτηση και τελική διαβούλευση και ευελπιστούμε ότι θα καταλήξουμε. Η CYTA ανέλαβε σήμερα την πρωτοβουλία να μελετήσει την πρόταση που κάναμε ως Επιτροπή Εμπορίου να παρέχεται δωρεάν διαδίκτυο σε όλους τους φοιτητές, που θα έχουν στη διάθεση τους κωδικούς. Είναι πολύ σημαντική κίνηση και ελπίζουμε η CYTA να απαντήσει θετικά. Ελπίζουμε την Παρασκευή το θέμα να λήξει αισίως”, σημείωσε.

Πηγή: KYΠΕ