Και… εγένετο βιώσιμο το κυπριακό χρέος!

{loadposition ba_textlink}

Της Δημητρας Μολυβα

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) επιβεβαίωσε στο 24h.com.cy ότι η αναθεώρηση του απόλυτου μεγέθους του ΑΕΠ της Κύπρου ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι ανάμεναν οι ειδικοί αφού μετά από στατιστικές και μεθοδολογίες στα πλαίσια της ευρύτερης αναθεώρησης της έθεσε το ΑΕΠ της Κύπρου στα 118,9 δις για το 2013, αύξηση ύψους 9,8%.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η σχέση χρέους-ΑΕΠ που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες βιωσιμότητας του χρέους, μειώνεται σημαντικά. Σύμφωνα με τις προκαταρτικές εκτιμήσεις, το χρέος-προς-ΑΕΠ για το 2013 μειώνεται τώρα στα 104% εν συγκρίσει με την αρχική εκτίμηση του μνημονίου με τους διεθνείς δανειστές που το έθεταν στο 123,2%.

Όσον αφορά το 2015, αρχικές εκτιμήσεις προσδιορίζουν το χρέος στο 106% εν συγκρίσει με την αρχική εκτίμηση που το θέτει στο 126,6%.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή χρηματοοικονομικών του Διεθνές Ινστιτούτου Διοίκησης (CIIM) Γιώργο Θεοχαριδη, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η ύφεση για φέτος είναι πιο μικρή από ότι αναμενόταν δηλαδή πέραν του 4% αφού φαίνεται θα κλείσει γύρω στα 3%. «Θεωρώ ότι αυτό είναι θετικό αλλά ακόμη είμαστε σε μεγάλη ύφεση και δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε διότι 3% είναι πολύ μεγάλο ποσοστό», δήλωσε στο 24h.com.cy ο κ. Θεοχαριδης.