Κατηγορούμενη για «απάτη» 73χρονη ακτιβίστρια στη Ρωσία

{loadposition ba_textlink}

Σάλος έχει προκληθεί στη Ρωσία με αφορμή την «είδηση» πως μια Ρωσίδα ακτιβίστρια, επικεφαλής οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διεξήγαγε έρευνες για τον θάνατο στο πεδίο Ρώσων στρατιωτών στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορήθηκε για «απάτη»! Συνάδελφοί της που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο κατηγορούν τους δικαστές ότι θέλουν να την φιμώσουν.

Η Λιουντμίλα Μπογκατένκοβα, 73 ετών, επικεφαλής μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των στρατιωτών στην περιοχή της Σταυρούπολης (νότια) κατηγορείται για «απάτη» και συνελήφθη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Πρόκειται για μια ενέργεια εκφοβισμού»» σε βάρος της ακτιβίστριας που αψήφησε τις ρωσικές αρχές, καθώς κατήρτισε τον κατάλογο των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις μάχες στην Ουκρανία, την ώρα που η Μόσχα διαψεύδει κάθε εμπλοκή στις συγκρούσεις, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, ο Σεργκέι Κριβόφ.

Η Ρωσία συνεχίζει να διαψεύδει ότι έχει στείλει στελέχη του τακτικού στρατού στην Ουκρανία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν εναντίον φιλορώσων αυτονομιστών, παρότι όλο και περισσότερες μαρτυρίες για το αντίθετο δημοσιεύονται στον ρωσικό Τύπο.

Η Μπογκατένκοβα, που πάσχει από διαβήτη και έχει καθημερινά ανάγκη από ενέσεις ινσουλίνης, αφέθηκε ελεύθερη σήμερα μετά την πίεση που άσκησαν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, Μιχαήλ Φεντότοφ.

«Θα θέλαμε να κατανοήσουμε για τι ακριβώς κατηγορείται, σε ποιο βαθμό οι κατηγορίες αυτές είναι σοβαρές και εάν αυτό δε συνδέεται με τις δραστηριότητες της για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φεντότοφ.

Η αστυνομία στην περιοχή και οι ανακριτές αρνούνται προς το παρόν να δώσουν διευκρινίσεις για το κατηγορητήριο, το οποίο περιέχει την αόριστη κατηγορία της «απάτης».

Σε ένα νοσοκομείο στο Ροστόφ επί του Ντον, μία πόλη στη νότια Ρωσία που βρίσκεται δίπλα στην ουκρανική μεθόριο, είχαν διακομιστεί αυτό το καλοκαίρι μαζικά στρατιώτες που είχαν τραυματιστεί στην Ουκρανία, δήλωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπογκατένκοβα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Μητέρων των Ρώσων στρατιωτών, έως και 15.000 Ρώσοι στρατιώτες εστάλησαν στην Ουκρανία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πολλές εκατοντάδες φέρονται να έχουν σκοτωθεί στις μάχες.

newsbeast.gr, επίσημος συνεργάτης του 24h.com.cy