Γερμανία και Γαλλία συζήτησαν για την ανάπτυξη

{loadposition ba_textlink}

Προσπάθεια να αποκατασταθεί η λειτουργία του άξονα Γερμανίας-Γαλλίας. Έρχονται κοινές δράσεις για να τονωθεί η ανάπτυξη και να ενισχυθούν οι επενδύσεις. Τι δήλωσαν Σόιμπλε και Σαπέν

Την πρόθεσή τους να συνεργαστούν προκειμένου να αναζωογονήσουν την οικονομία της Ευρωζώνης εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας και της Γαλλίας μετά την συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο. Δεσμεύτηκαν ταυτόχρονα να παρουσιάσουν συγκεκριμένες κοινές προτάσεις ως την 1η Δεκεμβρίου.

“Ακόμη και αν οι δυο χώρες αποκλίνουν μεταξύ τους οικονομικά, χωρίς τον άξονα Βερολίνο-Παρίσι η Ευρώπη δεν λειτουργεί”, ήταν το μήνυμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. “Δεν επιτρέπεται να λέει ο ένας στον άλλον τι να κάνει. Αυτό δεν λειτούργησε ποτέ”, είπε ο ομόλογός του, Μισέλ Σαπέν.

“Όταν η Γαλλία και η Γερμανία συνεργάζονται, επωφελείται ολόκληρη η Ευρώπη”, δήλωσε ο κ. Σαπέν, ο οποίος, όπως και ο κ. Σόιμπλε, παραδέχθηκε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει εξασθενήσει.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε μάλιστα ότι το Βερολίνο επιθυμεί να ενισχύσει τις επενδύσεις και διευκρίνισε ότι οι κοινές προτάσεις που θα κατατεθούν θα στοχεύουν ακριβώς στην τόνωση των επενδύσεων.

Καμία συμφωνία προς το παρόν

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του εμφανίστηκε να υπαναχωρεί από την πρόταση που διατύπωσε σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, περί περικοπών ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Παρίσι και επενδύσεων αντίστοιχου ύψους από την πλευρά του Βερολίνου ως το 2017.

“Ούτε ζήτησα, ούτε απαίτησα κάτι”, δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Γερμανία διαθέτει μεγαλύτερες δυνατότητες για επενδύσεις. Την πληροφορία ότι οι δυο χώρες έχουν καταλήξει σε σχετική συμφωνία διέψευσε και ο κ. Σαπέν. “Δεν υπάρχει συμφωνία. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του”, δήλωσε και έκανε λόγο για περικοπές ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση της χώρας του προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Το “ιερό” 3%

Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Γερμανία αντιστοιχούν με το 17% του ΑΕΠ, με στόχο να φθάσουν στο 20%. Η διάφορα αυτή, είπε, αναλογεί σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Διευκρίνισε πάντως ότι η έμφαση θα δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά πάντως το όριο του 3% που προβλέπει για το έλλειμμα το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και οι δυο πλευρές διαβεβαίωσαν πως έχουν κάθε πρόθεσή να μην τροποποιήσουν ή να παραβιάσουν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σταθερότητας.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν εικασίες και δημοσιεύματα περί του ότι η Γερμανία και η Γαλλία ήθελαν να αποτρέψουν από κοινού μία διαδικασία εναντίον της τελευταίας για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών, καθώς η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υπερβεί και το 2015 το όριο του 3%.

news247.gr, επίσημος συνεργάτης του 24h.com.cy