Marfin: ” H Kεντρική Τράπεζα οδήγησε τη Λαϊκή στην καταστροφή”

{loadposition ba_textlink}


Διαβάστε επίσης

Νέες καταγγελίες Financial Times για Λαϊκή και ΚΤΚ


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Marfin Investment Group “η δημοσίευση στη New York Times των πρακτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το Μάιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 που αποκαλύπτει τις πρακτικές της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με την κρατική διοίκηση της ΛΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ κατεστράφη από σειρά παρανόμων πράξεων και παραλείψεων της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Στο δελτίο τύπου γίνεται αναφορά σχετικά με πραξικοπηματική αντικατάσταση της ιδιωτικής διοίκησης της Τράπεζας από νέα κρατική διοίκηση που τι διεδέχθη “την περίοδο που υποτίθεται ότι αναζητούσε νέες καταθέσεις και κεφάλαια, δεν έκανε τίποτε άλλο από το να απαξιώνει την Τράπεζα προσπαθώντας να δυσφημίσει τους Έλληνες προκατόχους της και να παίρνει αδικαιολόγητα μεγάλες προβλέψεις επιλεκτικά μόνον στα Ελληνικά δάνεια.

Μάλιστα, όταν οι ιδιώτες μέτοχοι ζητήσαμε εγγράφως να μας δοθούν εγγυήσεις να παραμείνει η Τράπεζα ιδιωτική αν στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου συνεισφέραμε το 51% των κεφαλαίων (και όχι το 10% που ίσχυσε στην Ελλάδα), η απάντηση ήταν αρνητική και αντίθετα το Κυπριακό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που έλεγε ότι και 1 ευρώ (!) να βάλει το κράτος θα μπορεί να διορίζει τη Διοίκηση της ΛΑΪΚΗΣ. Η κατάληξη είναι γνωστή. Η Κυπριακή Δημοκρατία πήρε τον έλεγχο της Τράπεζας, απαλλοτριώνοντας επί της ουσίας τις επενδύσεις των ιδιωτών μετόχων, χωρίς να βάλει χρήματα, με ένα απλό χαρτί-ομόλογο, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ούτε καν ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης αφού επέτρεψε στην κρατική Διοίκηση να το υποβάλει αργότερα και τελικώς δεν εγκρίθηκε και δεν εφαρμόσθηκε ποτέ!”

Στο δελτίο τύπου γίνεται αναφορά στην περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου 2011 με Μαρτίου 2013 οι οποίες σύμφωνα με την Marfin Investment Group “δεν έχουν ερευνηθεί (τα όσα συνέβησαν) αναλυτικά και αποσιωπούνται συστηματικά στην Κύπρο, διότι η αλήθεια είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο του νησιού, που το βολεύει να ισχυρίζεται ότι η ΛΑΪΚΗ κατεστράφη από τους «κακούς» Έλληνες και την «κακιά» Ελλάδα εναντίον της οποίας έχουν προσφύγει και σε διεθνή διαιτησία διεκδικώντας πάνω από 4 δισ. Ευρώ (!) επειδή η Τράπεζα της Ελλάδος δεν χορήγησε ELA στα Κυπριακά υποκαταστήματα και λόγω του κουρέματος των Ελληνικών ομολόγων στο οποίο όμως η Κύπρος, αντίθετα με την Ελλάδα, συμφώνησε χωρίς να ζητήσει καμία προστασία για το τραπεζικό της σύστημα”.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρεται στην επίσημη έκθεση της PIMCO με ημερομηνία Φεβρουαρίου του 2013, η οποία συντάχθηκε με την συνεργασία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, όπου “αναφέρεται ότι το κεφάλαιο που έπρεπε εκείνη τη χρονική στιγμή να αναπληρωθεί στο Βασικό Σενάριο ήταν 2,834 δισ. Ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου και 2,782 δισ. Ευρώ για τη ΛΑΪΚΗ, ενώ στο δυσμενές σενάριο ήταν 3,960 δισ. Ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου και 3,835 δισ. Ευρώ για τη ΛΑΪΚΗ, παρά δε τις μικρότερες ή, έστω, περίπου ίδιες κεφαλαιακές ανάγκες της ΛΑΪΚΗΣ με την Τράπεζα Κύπρου, η ΛΑΪΚΗ έκλεισε και η Τράπεζα Κύπρου επέζησε!

Αν εδώ προστεθεί και το ότι, όταν η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τα δυσφημισμένα Ελληνικά δανειακά χαρτοφυλάκια των Κυπριακών Τραπεζών έκανε άμεσα αποτίμηση με την μέθοδο της εύλογης αξίας η οποία οδήγησε σε αντιστροφή προβλέψεων και εγγραφή κερδών ύψους 3,5 δισ. Ευρώ (!), τότε η Κυπριακή ραψωδία που κατέληξε στη τραγωδία της καταστροφής της ΛΑΪΚΗΣ ολοκληρώνεται”.

Η MIG υπενθυμίζει ότι μαζί με άλλους 18 Έλληνες επενδυτές μετόχους έχει προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο για την ανάκτηση της επένδυσής της στην ΛΑΪΚΗ πλέον ζημιών λόγω σειράς παράνομων πράξεων ή/και παραλείψεων εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή της Τράπεζας. Η ακρόαση της υπόθεσης θα γίνει εντός του 2016 και η MIG πιστεύει ότι όλα τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, αλλά και αυτά που θα αποκαλυφθούν στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας τη δικαιώνουν.