Με πολιτικά μέτρα προχωρά η Λευκωσία απέναντι στη Τουρκία

{loadposition ba_textlink}

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη για το σύνολο των ενεργειών της κυβέρνησης μετά την παράνομη έκδοση προς τους ναυτιλόμενους οδηγίας Navtex, όπου η Τουρκία δέσμευσε από σήμερα και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου περιοχές για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Μπαρπαρός βρισκόταν 10 ναυτικά μίλια από το οικόπεδο 3 και μέχρι στιγμής δεν είχε απλώσει καλώδια λόγω της εγγύτητας του με τα πλοία που το συνοδεύουν.

Στο ΕΣ, έγινε μια ελεύθερη συζήτηση, όπως ζήτησε και ο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και έγιναν πολύ καλές τοποθετήσεις για τον τρόπο αντίδρασης της κυπριακής κυβέρνησης με στόχο τα μέτρα που θα αποφασιστούν να είναι αποτελεσματικά και “να μην πάμε σε επικίνδυνα μονοπάτια”.

Καταγράφηκαν ορισμένα μέτρα από τα μέλη του ΕΣ και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αύριο θα γίνει μόνο ανταλλαγή απόψεων στα μέτρα αυτά και στη συνέχεια θα κωδικοποιούν τα μέτρα που θα αποφασιστούν.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρία έγιναν εκτιμήσεις για το πώς κινείται η Τουρκία οι οποίες δεν ήταν κυπροκεντρικές αλλά βλέπουν “την μεγάλη εικόνα”.

Τα μέτρα τα οποία θα εξεταστούν αύριο, κινούνται πάνω σε τρεις άξονες, πολιτικά, νομικά και διπλωματικά και μερικά δεν θα ανακοινωθούν πριν εκτελεστούν.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι στις 7 Νοεμβρίου αναμένεται στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στη Λευκωσία για το συντονισμό των ενεργειών εν όψει της συνάντησης κορυφής του Καΐρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ