Μέχρι το τέλος του 2014 έρχονται “καλά νέα για το χαλούμι”

{loadposition ba_textlink}

Το τέλος του χρόνου θα υπάρχουν καλά νέα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την κατοχύρωση του χαλουμιού, εκτιμά ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, προσθέτοντας πως η “νίκη” που πέτυχε η Κύπρος επί ελληνικής εταιρείας αποτελεί μήνυμα προς όλους όσοι εκμεταλλεύονται παράνομα την επωνυμία χαλούμι.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και κληθείς να σχολιάσει «τη νίκη» της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον ελληνικής εταιρείας στη Βέροια, που χρησιμοποιούσε παράνομα το όνομα «χαλούμι» σε προϊόντα που διακινούσε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Υπουργός ανέφερε ότι «αυτή η δικαστική μάχη που έχει κερδηθεί, όπως και κάθε άλλη νομική μάχη που κερδίζει η Κύπρος και αφορά το χαλούμι, είναι πολύ σημαντική».

Πρόσθεσε ότι «η δικαστική αυτή νίκη αποτελεί ένα μήνυμα προς όλους όσοι εκμεταλλεύονται παράνομα την επωνυμία «χαλούμι». Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα κατοχυρώσουμε το χαλούμι ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας και προέλευσης και θα απαλλαγούμε από όλα αυτά τα προβλήματα που παρουσιάζονται τον τελευταίο καιρό με διάφορες εταιρείες που θέλουν να χρησιμοποιούν το χαλούμι».

Ανέφερε ότι «το χαλούμι είναι ένα ανερχόμενο προϊόν στην ευρωπαϊκή αγορά, κερδίζει μεγάλες συμπάθειες, έχει εξαιρετική εμπορικότητα αυτή τη στιγμή και πολλές εταιρείες που παράγουν τυρί θέλουν να χρησιμοποιούν την επωνυμία χαλούμι».

Εδώ ακριβώς, συνέχισε ο Υπουργός Γεωργίας, «είναι που επιβάλλεται η κατοχύρωση μας, η οποία βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο και ευελπιστώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε καλά νέα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από κει και πέρα, κατοχυρώνοντας αυτό το προϊόν θα αποκτήσει μεγαλύτερη εμπορική αξία, θα μπορεί να διεισδύσει ευκολότερα σε ποιοτικές αγορές και είναι εδώ που θα έρθουν τα μεγάλα οφέλη για τους Κύπριους τυροκόμους και παραγωγούς».

Ερωτηθείς για το θέμα επέκτασης του εμπορικού εμπάργκο από τη Ρωσία, ο κ. Κουγιάλης απάντησε ότι «έχουν προστεθεί κάποια νέα ζωικά προϊόντα δευτερογενούς μεταποίησης. Εκ πρώτης όψεως βλέποντας τον κατάλογο με τα προϊόντα που έχουν προστεθεί, δεν επηρεάζει την Κύπρο» είπε, προσθέτοντας πως «η Κύπρος δεν εξάγει αυτά τα προϊόντα που είναι ζωάλευρα και άλλα προϊόντα δευτερογενούς μεταποίησης. Ευελπιστώ ότι δεν θα επεκταθεί άλλο αυτός ο κατάλογος από τη Ρωσία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι «καθημερινά γίνεται διπλωματική μάχη από το Υπουργείο Εξωτερικών ούτως ώστε αυτές οι επιπτώσεις να είναι οι μικρότερες δυνατές για την κυπριακή οικονομία. Έχουμε επηρεαστεί (από το ρωσικό εμπάργκο) κυρίως στον τομέα των εσπεριδοειδών, θα λάβουμε κάποιες αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά για να καταφέρουμε να απορροφήσουμε το μέγιστο δυνατόν ποσό από τις Βρυξέλλες».

Ευελπιστώ, κατέληξε, «ότι η Ρωσία θα μείνει μέχρι εδώ. Οι επιπτώσεις στη δική μας οικονομία ανέρχονται γύρω στα 13 εκατομμύρια ευρώ και είναι μεγάλες για μια οικονομία η οποία τα τελευταία χρόνια δεν είναι και στα καλά της».

Πηγή: ΚΥΠΕ