Ντάισελμπλουμ: “Η ανάπτυξη στην Κύπρο θα επιστρέψει σύντομα”

{loadposition ba_textlink}

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην «24» μετά την συνάντηση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem τόνισε ότι το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις παραμένει μια εκκρεμότητα που είναι αναγκαίο να λυθεί για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την Τρόικα και την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

«Στο Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, η Τρόικα και η κυπριακή κυβέρνηση ενημέρωσε το Eurogroup για τα γεγονότα της κυπριακής οικονομίας αυτήν την στιγμή» μας είπε ο κ. Dijsselbloem.

Και πρόσθεσε: «Ένα επαρκές νομικό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση ιδιωτικών δανείων είναι αναγκαίο για να γίνει πρόοδος με το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο, συμπεριλαμβανόμενων και των εταιρικών δανείων».

Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Dijsselbloem «αυτό είναι άκρως σημαντικό για επιστροφή σε οικονομική εξυγίανση και οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο».

«Αυτό θα δώσει στις τράπεζες ανανεωμένες πιθανότητες για να δώσουν δάνεια για επενδύσεις. Όταν αυτό το σημαντικό βήμα γίνει , μπορούμε να προχωρήσουμε με την επόμενη εκταμίευση του δανειστικού προγράμματος της Κύπρου» μας είπε ο κ Dijsselbloem.

Ερωτηθείς για το πώς βλέπει το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Dijsselbloem ήταν ξεκάθαρος: «Καταλαβαίνω απόλυτα ότι ο κόσμος της Κύπρου ανησυχεί για το μέλλον. Η αναδιάρθρωση της κυπριακής οικονομίας επηρέασε άμεσα την καθημερινή ζωή των πολιτών».

Και συνέχισε: «Αλλά βλέπω το μέλλον της Κύπρου να είναι πολύ θετικό. Η κυπριακή κυβέρνηση κάνει μεταρρύθμιση στην οικονομία με μεγάλη ταχύτητα. Οι μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα και διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και την υπηρεσία φορολογίας έχουν γίνει κυβέρνηση έχει συνεχίσει το μονοπάτι της δημοσιονομικής εξυγίανσης και η ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα στηρίζει αδυναμίες σε άλλους τομείς».

Η πεποίθηση του κ. Dijsselbloem είναι ότι «η Κύπρος πάντοτε είχε δυνατούς επιχειρηματίες και επιχειρήσεις και είμαι πολύ σίγουρος ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει σύντομα».

Τον ρωτήσαμε τι πρέπει να κάνει η Κύπρος για να σταθεί στα πόδια της και μας είπε: «Η Κύπρος είναι στο δρόμο για να σταθεί στα πόδια της. Η ολική και συνεπής συνέχιση της εφαρμογής του δανειστικού προγράμματος παραμένει απαραίτητη για να επαναφέρουμε την σταθερότητα στον χρηματοοικονομικό τομέα και να ενδυναμώσουμε την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών».

«Όπως ανέφερα» συνέχισε, «είναι απόλυτα σημαντικό να χειριστεί η Κύπρος το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όλα αυτά τα βήματα θα συνεισφέρουν στην επαναφορά της εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία».

Λιτότητα και επανεκκίνηση

Τον ρωτήσαμε κατά πόσον πιστεύει ότι η λιτότητα είναι ο τρόπος επανεκκίνησης της οικονομίας και ο κ. Dijsselbloem είπε: «Η στρατηγική της Ευρωζώνης συμπεριλαμβάνει ένα μείγμα πολιτικής ανάπτυξης που λαμβάνει υπόψη την δημοσιονομική εξυγίανση, μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και σταθερότητα στον χρηματοοικονομικό τομέα. Στην Κύπρο, οι προκλήσεις ήταν συγκεντρωμένες στον χρηματοοικονομικό τομέα, ο οποίος ήταν δυσανάλογα μεγάλος εν συγκρίσει με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Η μεταρρύθμιση αυτού του τομέα υπήρξε πολύ σημαντική για την Κύπρο. Δυστυχώς, η οικονομία επηρεάστηκε σημαντικά από αυτά τα προβλήματα του χρηματοοικονομικού τομέα».

Ρωτήθηκε από την «24» εάν πιστεύει ότι η Κύπρος είναι ικανή να παραμένει στην Ευρωζώνη και η απάντηση του ήταν «ναι, ποτέ δεν υπήρξε καμιά αμφιβολία για την παραμονή της Κύπρου στην Ευρωζώνη».

Ρωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Κύπρος θα ανακάμψει από την βαθιά οικονομική ύφεση και τι πρέπει να κάνει, ο κ. Dijsselbloem μας είπε: «Η Κύπρος κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εξέλθει από την ύφεση και τα πρώτα μακροοικονομικά αποτελέσματα είναι ήδη ορατά».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Δυστυχώς, πάντοτε χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα πριν ο κόσμος στην καθημερινή ζωή του μπορεί να νοιώσει τα αποτελέσματα. Είμαι σίγουρος ότι η Κύπρος θα ανακάμψει, φτάνει να τηρήσει το πρόγραμμα μεταρρύθμισης. Αυτό επίσης αφορά ολόκληρη την Ευρωζώνη: Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση και να διασφαλίσουμε ότι οι δύσκολες αποφάσεις των τελευταίων χρόνων άξιζαν τον κόπο είναι να παραμείνουμε στο σχέδιο μας. Δηλαδή, επαναφέροντας τα δημόσια οικονομικά σε βιώσιμη βάση, διατηρώντας τον ρυθμό της οικονομικής μεταρρύθμισης έτσι ώστε να μπορεί να συνεισφέρει στην ανάκαμψη και προχωρώντας με φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Dijsselbloem, αυτή η «μέθοδος είναι δοκιμασμένη και έχει φέρει αποτελέσματα σε άλλα μέρη της Ευρωζώνης. Η τήρηση του προγράμματος μεταρρύθμισης επέτρεψε σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία να εξέλθουν από τα δανειστικά τους προγράμματα με επιτυχία, να επιστρέψουν σε θετική ανάπτυξη και σιγά, σιγά να αυξήσουν την εργοδότηση».

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα “24” που κυκλοφόρησε την Κυριακή 19/10/2014