Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε κρίση

{loadposition ba_textlink}

Σε αρνητικό ορίζοντα έθεσε ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch την άριστη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «ΑΑΑ» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) λόγω του γεγονός ότι ο οίκος έθεσε την αξιολόγηση της Γαλλίας «ΑΑ+» την περασμένη Τρίτη σε αρνητικό ορίζοντα.

Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός οίκος επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «F1+» του ESM. Σε αρνητικό ορίζοντα έθεσε επίσης ο οίκος τα ακάλυπτα ομόλογα του ESM.

Επιπλέον, ο Fitch έθεσε σε αρνητικό ορίζοντα και την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας/Διευκόλυνσης (EFSF), ενώ επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «F1+» του EFSF.

Η απόφασή του, σύμφωνα με τον οίκο, είναι αποτέλεσμα της τοποθέτησης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας «ΑΑ +» σε αρνητικό ορίζοντα στις 14 Οκτωβρίου του 2014. Εξηγεί ότι μια υποβάθμιση της αξιολόγησης της Γαλλίας θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση της ικανότητας της χώρας να στηρίζει οικονομικά τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, ESM και EFSF.

Σημειώνει ότι οποιαδήποτε υποβάθμιση της Γαλλίας θα περιορίζεται σε μια βαθμίδα (one notch) και ο αντίκτυπος θα είναι ο ίδιος στην αξιολόγηση του ESM και του EFSF.

Ο Fitch αναφέρει ότι θα επιδιώξει να επιλύσει το θέμα της αξιολόγησης του ESM και EFSF μετά την επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου του 2014.

Η επόμενη προγραμματισμένη επανεξέταση των αξιολογήσεων ESM και EFSF θα γίνει στις 27 Φεβρουαρίου 2015 και 19 Δεκεμβρίου 2014, αντίστοιχα.

Πηγή: ΚΥΠΕ