Ο Πρόεδρος κάλεσε τον ΓΓ ΟΗΕ να παρέμβει προς την Τουρκία για την ΑΟΖ

{loadposition ba_textlink}

Την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σε μιαν προσπάθεια να πειστεί η Τουρκία να μην προχωρήσει με τις προγραμματισμένες σεισμικές έρευνες ή οποιανδήποτε άλλη παρέμβαση και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της, που θα αποτελούσε μεγάλο κτύπημα στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, έχει ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε επιστολή του ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου, που κυκλοφόρησε στις 20 Οκτωβρίου ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις δεν βοηθούν την ομαλή συνέχιση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και δύνανται να καταστρέψουν τις προσπάθειες δημιουργίας καλού και θετικού περιβάλλοντος, και να εκτροχιάσουν ολόκληρη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Αναφέρει ότι είναι λυπηρό που αυτές οι εξελίξεις συμβαίνουν την ώρα που ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο καταβάλλει προσπάθειες για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται στις προθέσεις της Τουρκίας και την οδηγία προς ναυτιλλομένους, καθώς και στις γεωτρήσεις σε τεμάχια της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης για υδρογονάνθρακες, σημειώνοντας ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αντίκειται στη διεθνή νομιμότητα.

Αναφέρει ότι οι προθέσεις της Τουρκίας και η χρονική συγκυρία προκαλούν ανησυχία και συντείνουν στο ήδη τεταμένο κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι ο ίδιος έχει επιδείξει την πολιτική βούληση και καλή πίστη για διεξαγωγή συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει η ίδια δέσμευση και αποφασιστικότητα από την τουρκική πλευρά.

Προσθέτει ότι οι εξελίξεις δεν ευνοούν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και επιδρά αρνητικά στην εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, και ως εκ τούτου, δεδομένων και των τουρκικών απειλών, αναστέλλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις ώστε να δώσει χρόνο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και κυβερνήσεις φιλικές προς τις καλές του υπηρεσίες να πείσουν την Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της.

Πηγή: ΚΥΠΕ