O ρόλος της Κύπρου στην ενεργειακή πολιτική τις ΕΕ θα αναλυθεί στο Ευροκοινοβούλιο από τον Χαράλαμπο Έλληνα

{loadposition ba_textlink}

Την Κύπρο θα επισκεφθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ενέργειας Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο, ύστερα από πρόταση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ/Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Νεοκλή Συλικιώτη, με στόχο να αναδειχθεί η σημασία της Κύπρου στην ενεργειακή Ασφάλεια της Ευρώπης.

Όπως ανέφερε ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Ομάδας του στο ΕΚ σε γεύμα εργασίας με δημοσιογράφους, η επίσκεψη γίνεται για να μπορεί η Επιτροπή να αποκτήσει καλύτερη αντίληψη για τα ενεργειακά ζητήματα στην Κύπρο, και αυτό θα βοηθήσει την χώρα να πείσει το πόσο σημαντική είναι για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και τα κοιτάσματα της περιοχής.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε άλλη πρόταση του που υιοθετήθηκε, για συμμετοχή του πρώην επικεφαλής της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπου Έλληνα, σε ακρόαση που θα πραγματοποιηθεί στο ΕΚ στις 5 Νοεμβρίου για ενεργειακά θέματα. Στην ομιλία του ο κ. Έλληνας θα αναφερθεί στα ενεργειακά αποθέματα της Α. Μεσογείου και δη στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Παράλληλα ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε τη διαφωνία του με την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων σχετικά με το τερματικό στην Κύπρο, αναφέροντας ότι δεν συμμερίζεται την άποψη ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν υπάρχουν επαρκή κοιτάσματα». Όπως είπε για να γίνει τερματικό και να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων χρειάζεται μια προεργασία τουλάχιστον 2 χρόνων. Ο σχεδιασμός, πρόσθεσε, προνοούσε από την αρχή ότι θα προχωρούσε η Κύπρος στην τελική επενδυτική απόφαση αρχές του 2016.

«Έχω την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουμε μια πλήρη εικόνα των κοιτασμάτων αφού θα προχωρήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις και της ENI και της TOTAL, άρα χάνεται πολύτιμος χρόνος», ανέφερε, προσθέτοντας το τερματικό θα πρέπει να ξανάρθει στην ατζέντα με συγκεκριμένες ενέργειες και όχι μόνο διακηρυκτικά.

Ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε απογοήτευση, αφού τον Μάιο του 2014 η Κομισιόν δημοσίευσε μια ανακοίνωση με θέμα την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια, στην οποία δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αναφορά στα μεγάλα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην Αν. Μεσόγειο ούτε στο πώς μπορούν να αξιοποιηθούν και συνεπακόλουθα στο ρόλο της Κύπρου, παρά μόνο μια γενική αναφορά στη δημιουργία μεσογειακού κόμβου.

«Έχω επανειλημμένα θέσει την ανάγκη η ΕΕ να προωθήσει την ανάπτυξη ενός μεσογειακού κόμβου μέσω διαδρόμου από την νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη καθώς και την ανάγκη να προωθηθεί ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, ο οποίος είναι συντονιστής της ομάδας του στην Επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας.

Τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Παράλληλα ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ήταν μπροστάρης στην εγγραφή του θέματος για συζήτηση στην επόμενη ολομέλεια του ΕΚ 12-13 Νοεμβρίου με τον τίτλο: Οι Τουρκικές ενέργειες που δημιουργούν εντάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτερα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα να προηγείτο συζήτηση στο ΕΚ, όπου θα μπορούσε να υιοθετηθεί ένα καλύτερο ψήφισμα για την Κύπρο. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολλές πολιτικές ομάδες θα προσπαθήσουν τώρα να κινηθούν στο πνεύμα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο, είπε ότι όλα τα ζητήματα είναι ανοικτά και για το θέμα θα υπάρξει συνεργασία με άλλους Κύπριους Ευρωβουλευτές.

Παράλληλα ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε τη διαφωνία του για το γεγονός ότι ήδη στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2015 προτείνονται περικοπές όσον αφορά την Έρευνα και ειδικότερα το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020.

Άσκησε επίσης κριτική στην έλλειψη στήριξης από την ΕΕ στη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις χώρες του νότου που μαστίζονται από την οικονομική κρίση. Επιβάλλεται, πρόσθεσε, η ΕΕ να βοηθήσει κράτη, όπως την Κύπρο, που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου να στηρίξουν τις μικρομεσαίες τους επιχειρήσεις, οι οποίες λόγω των μνημονιακών πολιτικών βρίσκονται ένα βήμα πριν από την χρεωκοπία.

Αναφορικά με τα θέματα Εργασίας και Απασχόλησης ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι το βάρος κατά την επόμενη περίοδο θα δοθεί στην αναθεώρηση της Οδηγίας για τις ώρες εργασίας, την προετοιμασία της Οδηγίας για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας καθώς και στην αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας.
Ο κ. Συλικιώτης είναι μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο. Είναι επίσης Αναπληρωτής στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ καθώς και στην Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Πηγή: ΚΥΠΕ