Οι εκλογές του ταμείου συντάξεων της ΑΤΗΚ, το μικρό ξύπνημα των αδέσμευτων πολιτών

{loadposition ba_textlink}

Δεν είναι η μεγάλη είδηση φαινομενικά. Κι όμως αν ρίξουμε μια πιο εξεταστική ματιά στο θέμα, δεν θα δυσκολευτούμε να αντιληφθούμε ότι η όλη υπόθεση θα έπρεπε να μας απασχολήσει πολύ πιο σοβαρά.

Όχι μόνο γιατί ήταν η πρώτη φορά που έγιναν εκλογές για ανάδειξη έστω των τριών από τα δέκα (εδώ και 54 χρόνια, διορίζονταν τα μέλη της επιτροπής) στελέχη του ταμείου των εργαζομένων στη Cyta. Ούτε γιατί το ρημαγμένο αυτό ταμείο έχει συνδεθεί με σκάνδαλα ολκής.

Ο κυριότερος λόγος είναι ότι οι υπάλληλοι της Cyta που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, συμπεριφέρθηκαν ακομμάτιστα. Ακόμα και τα στελέχη που έτυχαν στήριξης κομματικών συντεχνιών πριν από τις εκλογές (χωρίς να το ζητήσουν), δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως κομματόσκυλα.

Δεν έχει τόση σημασία να μείνουμε σε ονόματα, να πούμε ποιoς υποστηρίχθηκε από ποιoν σ΄ αυτή τη διαδικασία και να «κοτσάρουμε» χαρακτηρισμούς σε ανθρώπους.

Αυτό που ανέφεραν στον γράφοντα αξιόπιστα άτομα που ενεπλάκησαν με τη διαδικασία, είναι ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για ανάδειξη των τριών αιρετών στελεχών του ταμείου συντάξεων της CYTA, δεν είχε να κάνει με παλιές νοοτροπίες.

Οι Χάρης Παφίτης, Δημήτρης Ηλιάδης και Γιώργος Καντούνας δεν είναι οι κλασσικοί τύποι που θα βάλουν αφτί σε κόμματα. Είναι οι άνθρωποι που θα δουν το καλό των εργαζομένων. Μένει να δούμε, βέβαια και στην πράξη πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αλλά για την ώρα, αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι επιτεύχθηκε μια μικρή νίκη της κυπρια- κής κοινωνίας, που δείχνει να ξυπνάει και στην πράξη…

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 12/10/2014.