Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συζητούν παροχή βοήθειας για αντιμετώπιση Έμπολα

{loadposition ba_textlink}

Η παροχή βοήθειας στις αφρικανικές χώρες που μαστίζονται από την επιδημία του Έμπολα θα επικρατήσει στις συνομιλίες των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που θα συνεδριάσουν αργότερα σήμερα στο Λουξεμβούργο, οι οποίοι αναμένεται να εγγυηθούν στους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις τον άμεσο επαναπατρισμό τους σε περίπτωση προσβολής τους από τον ιό.

Με περισσότερους από 4.500 νεκρούς, η επιδημία αποτελεί την “πιο επιτακτική κρίση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε”, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης. Οι υπουργοί “θα αντιμετωπίσουν την απειλή πιο αποφασιστικά σε σχέση με πριν”, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή, πριν από τη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και θα εξετάσει τα μέτρα που θα ληφθούν για να αποτραπεί η είσοδος και η εξάπλωση του ιού σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο Γερμανός υπουργός Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ τάχθηκε χθες υπέρ της σύστασης μιας πλατφόρμας πολιτών που θα επιτρέπει την προώθηση της βοήθειας, την εκπαίδευση εθελοντών και τη συγκρότηση ομάδων ιατρών-εμπειρογνωμόνων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί να αποδεσμεύσει περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τις πλέον πληγείσες χώρες — Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα– εκ των οποίων 180 εκατομμύρια δίδονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια ανεπαρκής προσπάθεια, κατά τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος ζητεί η βοήθεια θα αυξηθεί στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η Ολλανδία και η Γερμανία ζητούν επίσης μεγαλύτερη στήριξη στις διεθνείς προσπάθειες.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τη θεραπεία μολυσματικών ασθενών και ζητούν επιμόνως τη δημιουργία ενός συστήματος έκτακτης ιατρικής διακομιδής και επαναπατρισμού των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σε περίπτωση λοίμωξής τους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ χρειάζονται 10.000 νοσοκομειακές κλίνες για την ιατρική περίθαλψη ασθενών με Εμπολα στην Αφρική. “Για να εξασφαλιστεί η διαχείριση αυτών των 10.000 κλινών, χρειάζεται πολύ μεγάλο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Πρέπει να δοθούν εγγυήσεις στα μέλη του προσωπικού αυτού ότι θα υπάρχει σύστημα που θα εξασφαλίζει την άμεση διακομιδή τους σε περίπτωση που ασθενήσουν. Είναι μια μείζονα πρόκληση για να εξαλειφθεί η εξέλιξη της νόσου επί του πεδίου”, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Οι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα μικτό σύστημα επαναπατρισμού, ταυτόχρονα με ιδιωτικά αεροσκάφη εξειδικευμένης αμερικανικής εταιρίας τα οποία έχει ναυλώσει τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με αεροπλάνα της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας. Δεν τίθεται ωστόσο θέμα να σταλούν υπό την αιγίδα της ΕΕ στρατιώτες στις πληγείσες χώρες, όπως ζήτησε η ΜΚΟ Oxfam.

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν 3.000 στρατιώτες στη Λιβερία, η Βρετανία 750 στρατιώτες στη Σιέρα Λεόνε. Η Γαλλία κατασκευάζει στην πρώην αποικία της, τη Γουινέα, έντρο θεραπείας σε τροπικό δάσος. Η Γαλλία και το Βέλγιο είναι οι δύο χώρες στην Ευρώπη που έχουν απευθείας πτήσεις με τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Το Βέλγιο αρχίζει σήμερα προληπτικά να υποβάλει σε θερμομέτρηση τους ταξιδιώτες που φθάνουν στις Βρυξέλλες από τις πληγείσες από τον θανατηφόρο αιμορραγικό πυρετό χώρες, μετά την προειδοποίηση των εργαζομένων στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ότι θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Περί τους 1.000 ταξιδιώτες την εβδομάδα φθάνουν από τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, με το 80% αυτών να συνεχίζει προς άλλους προορισμούς, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga.

Οι ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα εξετάζονται αν έχουν πυρετό, ένα πρώιμο σύμπτωμα του Εμπολα. Στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Τσεχίας πραγματοποιείται επίσης εξέταση για πυρετό στους ταξιδιώτες από τις πληγείσες χώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ